latinica  ћирилица
09/09/2014 |  19:18 | Аутор: СРНА

Ђокић: Актуелна власт потпуно стабилизовала пензијски систем

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да је актуелна власт у Српској у претходним годинама потпуно стабилизовала пензијски систем, обезбиједила редовност исплата, те повећање пензија од 7,3 одсто.

"У претходном периоду провели смо веома тешку реформу у пензијско-инвалидском осигурању Републике Српске која нам је омогућила да имамо стабилнији и одржив систем за будуће вријеме", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци, након што је присуствовао састанку Регионалног одбора удружења пензионера Бањалуке и Приједора.

Он је навео да је реформом система пензијског осигурања учињен низ унапређења у овој области, од чега је најважније да први пут Република Српска гарантује редовност исплата пензија.

"Промовисали смо дужи рад, смањили инвалидске пензије за више од два одсто, смањили прилив нових пензионера", каже Ђокић.

Он је рекао да убудуће предстоје многе активности и обрачун државе са онима који не плаћају доприносе према Фонду ПИО, јер у тим ненаплаћеним потраживањима постоји додатна резерва за повећање пензија.

Ђокић је навео да ће Влада Српске у наредном периоду разматрати иницијативу Социјалистичке партије, чији је предсједник, и Удружења пензионера о могућем повећању пензија од три одсто, те одлучити из којих средстава је то могуће реализовати.

Он је рекао да је упознат о томе да су рађене процјене штете од августовских поплава у општинама које ће доставити податке Фонду солидарности за обнову Републике Српске, који ће затим донијети одлуку о исплатама штете.

"Фонд солидарности на једнак начин ће третирати августовску, као и мајску штету од поплава", истакао је Ђокић.

Предсједник Удружења пензионера Српске Раде Ракуљ рекао је новинарима да је реално најављено повећање пензија од три одсто, јер се Фонду ПИО по разним основама дугује више од 500 милиона КМ.

"Поштено би било да Влада Српске донесе одлуку о повећању пензија, јер Фонду ПИО за доприносе дугују општине, здравство, приватни сектор и буџет Републике", каже Ракуљ.

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић рекао је да ће иницијатива Социјалистичке партије и Удружења пензионера разматрати могућност ванредног повећања пензија за три одсто.

Милић је додао да је ситуација у Фонду ПИО нормална и да је Фонд у првих шест мјесеци имао дефицит због посљедица мајских поплава.

"Влада Српске треба да се ослони у наредном периоду на знатне резерве које се односе на повећање акумулиране наплате потраживања за 22 године постојања Фонда ПИО која износе око 380 милиона КМ", каже Милић.