latinica  ћирилица
09/09/2014 |  21:26 | Аутор: СРНА

ДНС и ПДП са синдикалцима: Издвојити сектор борачке заштите

Представници политичких партија и данас у Синдикату. Након НДП-а и СДС-а, на разговоре код Ранке Мишић дошли су лидери Демократског народног савеза и Партије демократског прогреса. Теме исте : тржиште рада, социјална политика, однос према међународним финансијским институцијама и борба против корупције. Синдикалци су посебно инсистирали на ставовима партија када је у питању нови Закон о раду.

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић изјавио је данас да ће подржати идеју да се сектор борачке заштите издвоји из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, објашњавајући да се борачка питања морају рјешавати на другим мјестима.
Павић је након састанка делегација ДНС-а и Савеза синдиката Републике Српске у Бањалуци рекао да се програм његове странке заснива на побољшању економије, новом запошљавању, борби против криминала и корупције и социјалним питањима радника.

"Наше виђење је да се морамо ослонити на домаће ресурсе, а то су вода, шуме, струја, руде и земља", нагласио је Павић.

Он је додао да се ови важни ресурси у Српској не смију приватизовати, јер су они у власништву грађана Српске.

Павић је истакао да се ДНС увијек залагао за борбу против криминала и корупције, наводећи да у овој странци није било чланова који су се доводили у везу са криминалом и корупцијом.

"Само системским рјешењем можемо се борити против криминала и корупције", нагласио је Павић.

Предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић рекла је да је од делегације ДНС-а тражила јасне одговоре како ће ријешити проблем незапослености, питање нових кредитних задужења и њихов став о закону о раду.

"Питали смо их какав им је став и по питању евентуалног издвајања ресора борачке заштите и припајања неком другом министарству", каже Мишићева.

Она је додала да су кључна питања економска и социјална, а области тржиште, социјална политика, међународне финансијске организације, тржиште рада и борба против корупције.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас у Бањалуци да кључни приоритет у Српској мора да буде смањење стопе незапослености и очување стечених права радника.

"Било које социјално давање не смије да буде олако обећано, уколико нема јасног става према тржишту рада", рекла је новинарима Мишићева, након састанка са руководством Партије демократског прогреса /ПДП/.

Према њеним ријечима, рад је основа развоја једне земље.

"За нас је посебно важно да буду спријечене злоупотребе приликом запошљавања и заустављено безочно пљачкање радника", додала је Мишићева.

Она је поновила да је доношење новог закона о раду неприхватљиво за Савез синдиката Републике Српске.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић каже да је у Републици Српској неопходно смањити порезе и доприносе на плате, с циљем елиминације сиве економије.

"Потребно је усвојити законска рјешења којима ће бити ограничена отплата спољног и унутрашњег дуга на 18 одсто изворних прихода. Важно је стварати повољан економски амбијент и смањити укупна задужења", рекао је Иванић.

Он је напоменуо да нема потребе за спектакуларним промјенама радног законодавства и да је неопходно стимулисати пензионере и мајке са четворо и више дјеце.