latinica  ћирилица
09/09/2014 |  21:40 | Аутор: СРНА

Београд: Промовисана књига "Eвропски рат 1914."

У оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" у Београду вечерас је представљена књига "Европски рат 1914." у којој је аутор професор Никола Поповић извршио демонтажу покушаја да се путем квазинаучне публицистике релативизује њемачка одговорност за Први свјетски рат.
Београд: Промовисана књига "Eвропски рат 1914." - Фото: СРНА
Београд: Промовисана књига "Eвропски рат 1914."Фото: СРНА

На промоцији у Коларчевој задужбини закључено је да је Први свјетски рат био само продужетак европске праксе - освајања доминације кроз рат са сусједима, а да су његови покретачи биле средњоевропске силе, којима је доминирала Њемачка.

Директор Института за савремену историју у Београду Момчило Павловић рекао је на промоцији књиге да је Поповић, који је дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске анализирао пропаганду која је засјенила науку у читавој 2014. години.

Павловић је рекао да је аутор у књизи набројао све европске ратове до 1914. године и показао да су многи вођени на простору Европе, а да у њима Срби нису учествовали или били битан фактор.

"Супротности су кулминирале 1914. године и пет држава, које је држало читав ондашњи свет, ухватило се за гуше из својих империјалних разлога, а не због тога што је Гаврило Принцип убио надвојдводу Франца Фердинанда", рекао је Павловић.

Аутор, како је навео Павловић, тврди да је Први свјетски рат само прво полувријеме, а да је Други свјетски рат друго полувријеме и да је, како би се тај други рат оправдао, релативизовано питање њемачке одговорности.

"Аутор тврди да је ријеч о политичким и пропагандним погледима који нису базирани на фактима, јер у супротном не би никако могли доћи до закључка да је Србија, а онда и Русија, одговорна за Први светски рат и да је метак Гаврила Принципа запалио читав свет", рекао је Павловић.

Аутор књиге Никола Поповић истакао је да се највећа политизација литературе о Првом свјетском рату тиче управо узрока рата, а затим преводи на одговорност за избијање рата.

"Зашто после 100 година одређене државе и политике настоје да умање своју објективну одговорност за избијање Првог свјетског рата? Зато што је Први свјетски рат први масовни злочин, прво масовно самоуништење и са тиме се треба носити. Зато треба новим нараштајима скинути тај терет, а не могу се фалсификовати чињенице", рекао је Поповић.

Према аутору чињенице говоре саме за себе - а оне су да је рат 1914. године почео нападом Аустрије на Србију и нападом Њемачке на Белгију и Луксембург.

"Атентат су искористили да остваре своје дугогодишње империјалне циљеве. То је део пангерманске идеологије, која је створена у Немачкој, а протагонисти су били оба немачка царства - и Хоенцолероваца и Хабзбурга", каже Поповић.

Директор Завода за за уџбенике Србије Драгољуб Којичић подсјетио је да је Ленсингова Комисија за утврђивање кривице за рат из 1919. године дошла до јасног закључка да су за рат одговорне централне силе које су атентат искористиле као повод и истакао да за 100 година нису пронашени никакви нови факти који би говорили супротно тим налазима.

Којичић је оцијенио да је поука из читања Поповићеве књиге та да наше пројекције будућности зависе од тога како разумијемо данашњи тренутак и прошлост.

Књигу су објавили Фондација "Радост" и Представништво Републике Српске у Београду.