latinica  ћирилица
09/09/2014 |  22:02 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Влада на све изазове адекватно одговорила

Жељка Цвијановић, Премијерка Републике Српске, изјавила је у емисији "Интервју" да је веома поносна што ће окончати програм стамбеног збрињавања борачких категорија.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"За 5.606 корисника се обезбјеђује стамбени простор или неповратна новчана средстава. Тај програм кошта преко 100 милиона конвертибилних марака", рекла је Цвијановићева и додала да се у овој области мора континурано радити.

Према њеним ријечима, борачка популација има велике потребе тако да је Влада протеклих година уводила нова права и одржала редовност исплата додатака.

“За многе демобилисане борце данас немате адекватно мјесто на тржишту рада због чега смо се усмјерили на повећање броја запослених међу дјецом погинулих бораца и ратних војних инвалида. При томе се приоритети у њиховом запошљавању поштују", истакла је Цвијановићева.

Премијерка је поновила опредијељеност Владе за повећање пензија и подсјетила да се пројекција повећања од три одсто односила на почетак наредне године, али да су се сада појавили захтјеви да се тај процес убрза.

“Уколико буде било простора за реална повећања, ићи ћемо у том правцу, али се морају стећи претпоставке. Након поплава нисмо ишли на смањење пензија и плата, него смо само продужили период исплате на пар дана", рекла је Цвијановићева нагласивши да кашњења пензија неће бити.

Према њеним ријечима, поплаве су проузроковале штету у висини републичког буџета.

"Знајући колика су оштећења у привреди, предвиђали смо да ће период од два-три мјесеца након поплава сигурно бити драматичан. Већ након другог мјесеца стали смо на ноге. Да није било поплава имали бисмо боље приходе него претходне године", констатовала је она и нагласила да је Влада Републике Српске прва у региону, још за вријеме самих поплава, направила врло смишљен програм мјера за санацију, који је након тога усвојио парламент.

Према њеним ријечима, пуњење Фонда солидарности за обнову Републике Српске је на задовољавајућем нивоу.

“Морамо да разумијемо да дио средстава за обнову чине међународне донације, али се она не сливају директно у Фонд него циљано у одређене пројекте санације. Други извор финансирања је допринос солидарности, који подразумијева оптерећење плате од 1,5 одсто које плаћају радници и 1,5 одсто које плаћају послодавци, чије је трајање ограничено на годину дана", прецизирала је Цвијановићева, додајућио да се Фонду на располагање ставља и одређени ниво буџетских средстава.

Цвијановићева сматра да су грађани свјесни ситуације и да разумију да је оптерећење од 1,5 одсто на плате и пензије минимално, али да поједини опозициони политичари или тога нису свјесни или су хтјели да злоупотријебе ситуацију.

Говорећи о кампањи за предстојеће изборе за члана Предсједиштва БиХ из српског народа, Цвијановићева је рекла да нема времена да се бави тиме шта говоре поједини опозициони политичари који у Сарајеву зарађују по шест хиљада марака и већ два мјесеца не раде ништа.

"Знам одлично шта мисле пензионери, пољопривредници, радници, привредници јер сам ових ових годину и по дана провела с људима и с њима много разговарала", нагласила је истакла да је задовољна радом владе.

“Задовољна сам радом Владе зато што је у годину и по дана било много изазова, а околности су биле јако сложене. Измирили смо 29 милиона старог дуговања у пољопривреди. Имали смо велику акцију у Бирачу и послије свега што су власници Литванци урадили, ми смо успјели да спасимо Бирач. Све што је могло да се уради, да се спаси свако радно мјесто, ми смо то урадили“, рекла је Цвијановићева.

Премијерка је изразила задовољство што се протести из Федерацији БиХ нису прелили у Решублику Српску наводећи као један од разлога што људи у Српској “воле своје институције“.

Комплетан "Интервју" можете погледати овдје.