latinica  ћирилица
10/09/2014 |  21:28 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ одложила одлуку о увођењу нових санкција против Русије

Представници Европске уније данас нису успјели да се договоре када да спроведу нове економске санције против Русије, због војног учешћа те земље у рату у Украјини, због чега ће се поново састати у четвртак, саопштиле су данас европске дипломате.

Према њиховим ријечима, док је Њемачка тражила спровођење нових санкција, неколико других чланица ЕУ сматра да та одлука треба да буде одложена, јер се примирје у Украјини за сада поштује.
 Амбасадори 28 чланица ЕУ, наставиће разговор о рестриктивним мерама, како би додатно процијенили ситуацију на терену, наводи дипломатски извор.
 "Неке земље затражиле су још времена. По овом питању, јединство је апсолутно кључна и стратешка ствар", рекла је новинарима у Бриселу шефица европске дипломатије Федерика Могерини, не наводећи које су то земље.
 Међутим, дипломате кажу да су државе које имају блиске везе с Русијом, као што су Италија, Аустрија и Финска, уздржане кад је ријеч о спровођењу нових санкција Москви.
 Агенција Итар-Тас с, такође наводи дипломатски извор из ЕУ, по којем су најмање четири чланице биле за одлагање спровођења санкција до сљедеће седмице.
 Овај извор рекао је да ситуација у Украјини показује да већина снага укључених у сукоб поштује примирје, као и да су тензије значајно смањене, по први пут од избијања конфликта.
 Представници ове четири земље сматрају да би нове санкције против Русије послале лош сигнал, наводи руска агенција.
 С друге стране, њемачка канцеларка Ангела Меркел, заложила се данас у Бундестагу за хитно ступање на снагу санкција ЕУ против Москве и, истовремено ставила у изглед њихово укидање, уколико Русија испуни договоре из плана од 12 тачака о обустави ватре у источној Украјини.