latinica  ћирилица
11/09/2014 |  07:11 | Аутор: Агенције

Фудбал су измислили Гварани, а не Енглези?

Јужноамерички домороци Гварани су измислили фудбал, а не Енглези, саопштила је влада Парагваја у документарцу базираном на списима Језуита.

Филм подсјећа на старе списе католичких мисионара из 17. вијека који описују доморадачку игру у којој се гумена лопта на надувавање контролише стопалима.

Тренутно се изумитељима фудбала сматрају Енглези, гдје су у 19. вијеку успостављена прва правила ове данас најпопуларније игре на свијету. С обзиром да су јужноамериканци непревазиђени мајстори ове игре, сумња је оправдана.

"Не тражимо право на то у име народа Гварани. Само истичемо историјску чињеницу, а то је да су се играли са лоптом ногама када су Језуити дошли на ове просторе почетком 1600", рекао је министар културе Парагваја Мабел Касурано.

Када су први европски истраживачи стигли у Јужну Америку, Гварани су насељавали просторе данашње Боливије, Бразила, Аргентине, Уругваја и Парагваја, гдје тренутно 95% становништва говори тим језиком.ј

Први језуитски мисионари су у својим обавјештењима Ватикану писали да домороци играју игру са лоптом која одскаче. То је написао Антонио Бетанкор, шпански свештеник који је 1609. основао најстарију језуитску мисију у Парагвају.

Мисионари су писали да се игра зове "мангаи", названа по мангаи дрвету од кога су домороци извлачили мед и гумену смолу којом су правили лопту.

Ту љепљиву супстанцу су ширили и преко дрвећа како би ловили папагаје, али није било голова.

"Лопта је доста одскакивала и играчи су морали да имају добро координацију и контролу да би могли да дриблају", наводи се у списима Језуита.

Игра је трајала док се један тим не умори или одустане, чим је губио меч. Језуити истичу да су Гварани утакмице играли недјељом након мисе.

И други латински домороци су имали игре са лоптом, Астеци и Инке, много прије доласка Европљана на њихов континент, али нема доказа да су били у контакту са Гваранима, истиче историчар Хорхе Рубијани.

"Не вјерујем да су Гварани измислили фудбал, али свака цивилизација је додала нешто овој игри", сматра он.

Прва модерна фудбалска правила успостављена су у Енглеској 1863. године од стране Фудбалске асоцијације Енглеске (ФА), а први интернационални меч одигран је између Енглеске и Шкотске 1872. године.

Историчари тврде да су енглеске аристократе играле организовану игру у којој су лопту контролисали стопалима још у 15. вијеку, а наводно коријени фудбала досежу чак до античке Грчке и Рима.

Ко је измислио фудбал? Није ни важно. Хвала му у сваком случају.