latinica  ћирилица
11/09/2014 |  08:49 | Аутор: Агенције

САД: Сјећање на жртве 11. септембра

На данашњи дан прије 13 година догодио се терористички напад на Свјетски трговински центар у Њујорку и зграду Пентагона у Вашингтону.

Четири отета путничка авиона припадници Ал Каиде су преусмјерили ка САД, два су завршила у зградама "близнакињама" на Менхетну, један је пао на Пентагон, док је четврти свој лет завршио у руралном дијелу Пенсилваније, након сукоба путника и отмичара.

Поред тога што је то био највећи напад икада против САД, он је покренуо и незаустављиве догађаје - неколико ратова и на хиљаде погинулих. Према званичним подацима 11. септембра 2001. године погинуло је нешто мање од 3.000 људи, укључујући и терористе.

Одговорност је приписана Ал Каиди и вођи те организације Осами бин Ладену, који је, парадоксално за све терористичке организације, демантовао да су они стајали иза тог терористичког напада.

Много је различитих претпоставки око мотива напада, писало се да су терористи реаговали због америчког искоришћавања ресурса Арабијског полуострва, мијешања у политику земаља тог подручја, подршке Израелу и антиисламистичке кампање.

Ти догађаји су Осаму бин Ладена промовисали у најтраженијег човјека на свијету, а Ал Каиду најмоћнијом терористичком организацијом. Послије десетогодишњег скривања, Бин Ладен је убијен у Пакистану.

Рушење кула близнакиња је распирило бројне теорије завјера, од оних које наводе да су солитери срушени уз помоћ контролисаних експлозија, до најекстремнијих, које истичу да је видео снимак удара авиона у зграде фалсификат.

Ипак, оно што је сигурно, погинуло је много људи, а у наредним годинама је услиједила одмазда САД и савезника. Посљедице су на својој кожи осјетили исламски вјерници према којима је САД заузела веома оштар став, како у свом дворишту, тако и у иностранству.

11. септембар се као дан сјећања на жртве терористичких напада обиљежава на "коти нула", мјесту гдје су некада стајале популарне куле, а ту се гради нова велика кула која би требало да буде завршена до краја године.