latinica  ћирилица
11/09/2014 |  09:20 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ данас о притвору Лијановићима

Припадници Сипе испитали ухапшене у акцији "Бренд" и у току је предаја осумњичених Тужилаштву БиХ, потврђено из Сипе.

Јуче је по налогу Тужилаштва БиХ ухапшено 11 лица, док су три саслушана у својству осумњичених.

Из Тужилаштва БиХ, које ову акцију води под кодним називом "Месо", наводе да ће послије 12.00 часова Тужилаштво информисати јавност за колико лица ће, током дана, бити предложен притвор или мјере забране.

Нада Далипагић, адвокат браће Лијановић, изјавила је да је јутрос из притвора пуштен Младен Иванковић Лијановић, посланик у Парламенту БиХ и предсједник Народне странке "Радом за бољитак".

У једној од највећих ација у борби против организованог криминала и вишемилионских пореских утаја ухапшени су и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ Јерко Иванковић Лијановић, његов брат Младен и федерални министар трговине Милорад Бахиљ.

Међу ухапшенима и осумњиченима су и Јозо Слишковић, Венка Иванковић, Жељко Микулић, Здравко Иванковић, Драженко Квесић, Мирослав Чолак, Лијан-Стипе Иванковић, Мирјана Шакота и Мирко Галић.

Ухапшени су због основане сумње да су починили организовани криминал у вези са неплаћањем пореза, пореском утајом и прањем новца, чиме су стекли противправну имовинску корист у износу већем од 11,6 милиона КМ.

У јучерашњој акцији претресни су објекти и предузећа чији су власници или које користе Јерко, Славо, Јозо и Младен Иванковић Лијановић. Изузета је документација и доказни материјал из предузећа "Лијановићи" Широки Бријег, "Кора-фин" Широки Бријег и "Велмос компанија" Мостар.