latinica  ћирилица
11/09/2014 |  09:33 | Аутор: Агенције

ЕУ: Укинуто Oдјељење за проширење!

Као што су медији претходних дана и спекулисали, Жан-Клод Јункер, нови предсједник Европске комисије, укинуо је посебно одјељење за проширење ЕУ.

Овај ресор наредне четири године налазиће се у ресору Аустријанца Јоханеса Хана, који ће бити комесар за регионалну политику.

Аналитичари у Бриселу оцјењују да ће једина ствар која ће се суштински промијенити, бити чињеница да ће земље западног Балкана бити у истом кошу с Украјином и Африком, односно свим земљама с којима ЕУ има посебне односе, али које нису унутар ЕУ.

Овај Јункеров потез био је очекиван, с обзиром на то да је недавно изјавио да у његовом мандату неће бити проширења за нове чланице, односно да би проширење могло бити настављено најраније за пет година. Он је навео, да ће сви започети процеси, попут преговора са Србијом о чланству, бити настављени.

Хан је члан Аустријске народне партије и познаваоци га сматрају за искусног политичара који је у аустријској влади водио два ресора, а у ЕУ био комесар за регионалну политику.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је да ће нови састав Европске комисије имати непроцјењив значај у пружању помоћи земљама западног Балкана да уклоне препреке на путу просперитета и безбједности.