latinica  ћирилица
11/09/2014 |  09:42 | Аутор: Независне

БиХ: Грађани међу најстаријима на свијету

На изреку према којој "на младима свијет остаје" Босна и Херцеговина не може много да се ослони, с обзиром на то да спада у групу свјетских држава чије је становништво најстарије.
Пензионери - Фото: архив
ПензионериФото: архив

Ове податке доноси Мапа старости становништва коју је израдио "Бусинесс Инсидер", а у чијој карти је видљиво да је просјечна старост босанско-херцеговачке популације 40,8 година.

Међутим, слична ситуација је и у сусједним земљама. Примјера ради, у Србији је просјечна старост становништва 41,9 година, а у Хрватској 42,1 годину.

Ово и није нека утјеха, ако се имају у виду подаци за бројне свјетске државе, гдје становништво још није ни пунољетно.

Демографи подсећају да је демографска слика у БиХ већ дуго изузетно неповољна и наглашавају да надлежни морају да предузму низ мјера како би се стање побољшало.

Више рођених од умрлих само у Бањалуци

У свим градовима и општинама у Републици Српској прошле године био је негативан природни прираштај осим у Бањалуци, гдје је број рођених био 2.015, а умрлих 1.935, подаци су Завода за статистику РС.

Како наводи Глас Српске, у Бијељини је рођено 930 беба, а умрлих је било1.261, у Добоју је рођено 629, а умрло 859, док су у Требињу рођене 243 бебе, а 334 особе су умрле. Највећа разлика у броју рођених и умрлих прошле године била је у Приједору, гдје је рођено 548 беба, а 1.000 људи умрло.

Демографски стручњак Стево Пашалић рекао је да су алармантни подаци да је само у Бањалуци позитиван природни прираштај.

- То је посљедица свих демографских кретања и негативних трендова код нас. Нажалост, ови трендови ће бити настављени ако се нешто о том питању не предузме - рекао је Пашалић.

Он је нагласио да Српској мора да предстоји озбиљно сагледавање проблема, јер од 2002. године константно има далеко више умрлих него рођених.