latinica  ћирилица
11/09/2014 |  11:02 | Аутор: СРНА

Радуљ: Извршити ревизију бирачких спискова

Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ изјавио је да пријављивање великог броја преминулих грађана за гласање изван БиХ, представља очигледно кршење Изборног закона и доказ да се појединци служе изборним преварама да би стекли неосновану предност.

- Ово је доказ и да је Изборни закон БиХ зрео за ревидирање и утврђивање што прецизнијих норми, како би био спријечен изборни инжењеринг - рекао је Радуљ.

Он је похвалио чланове Централне изборне комисије БиХ и њихове сараднике који су утврдили неправилности са овим пријавама, и изразио увјерење да 632 пријаве, за које су утврђене неправилности, нису коначан број.

Радуљ је истакао да је потребно извршити ревизију бирачких спискова да се овакве ситуације, убудуће, више не би понављале. Позвао је све грађане да пријаве евентуалне неправилности у вези са изборима и на тај начин дају значајан допринос потпуној демократичности избора.

- Демократски и фер избори нешто су што чини БиХ дијелом савремених политичких система, али овакво понашање угрожава цјелокупан изборни процес и заслужује најоштрије санкционисање од надлежних правосудних органа - упозорио је замјеник министра правде.

- Очекујем да Тужилаштво БиХ,  у најкраћем року, утврди починиоце и да они буду санкционисани у складу са законом у што краћем року - нагласио је Радуљ.

Подсјетио је да је, у претходном периоду, ЦИК са основом указивао на низ нелогичности у Изборном закону али, и поред тога, међу посланицима није било сагласности о садржају тих измјена.

- Након окончања ових избора, потребно је приступити потпуној анализи закона и усвајању измјена, како наредне локалне изборе не бисмо дочекали са оваквим законским рјешењима - закључио је Радуљ.

Позвао је све пунољетне грађане да испуне своју грађанску дужност и да изађу на изборе, чиме би онемогућили било какву злоупотребу њиховог гласа.