latinica  ћирилица
11/09/2014 |  11:08 | Аутор: РТРС

Толстојеви дневници бесплатно на Интернету

Лични дневници једног од највећик руских и свјетских писаца Лава Толстоја биће доступни на Интернету бесплатно, поводом 186. година од рођења писца.

- Дневници нису никад објављени посебно. Били су уврштени у сабрана дјела у 90 томова са ограниченим тиражом. Дневници су фантастични, то су сталне рефлексије о свијету и људима. Наравно, главна тема је Бог, кога Толстој покушава да усвоји - рекао је Павел Басински, члан одбора за додјелу књижевне награде "Јасна Пољана".

Одлуку да се Толстојеви лични дневници објаве на интернету донијела је праунука руског писца Фјокла Толстоја, која је на челу развојног одјељења "Музеја Лава Толстоја". Она је раније рекла да би се њен прадјед "сигурно сагласио" да се његови радови објављују бесплатно на овај начин.

Лав Толстој, који је рођен 9. септембра 1828. године, а умро 7. новембра 1910. године, водио је дневник 64 године. Први запис оставио је када је имао 18 година, посљедњни четири дана прије смрти.

Објављивање дневника дио је пројекта "Цијели Толстој у једном клику".

Вишетомна збирка Толстојевих радова укључује прозу, дневнике, писма и чланке, као и вјерске и филозофске текстове, укупно 46.000 страна.

Сви текстови биће доступни бесплатно на сајту "tolstoy.ru" за онлајн читање и преузимање на моблине уређаје.