latinica  ћирилица
11/09/2014 |  11:13 | Аутор: РТРС

Додик и Мур: Фер и поштени избори

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци, са шефом ОЕБС-а у БиХ Џонатаном Муром.

Тема разговара били су предстојећи избори. Предсједник Српске истакао је да је неопходно да избори буду одржани у неутралној и фер атмосфери, а да би ти услови били обезбијеђени, потребно је да дође што више посматрача.

Додик је изјавио да Српска са Мисијом ОЕБС-а никада није имала неријешених питања и да ће са овом организацијом бити настављена досадашња добра сарадња.

- Веома је важно у изборима и учешће законом предвиђених органа као што је то ЦИК БиХ која мора бити транспарентна, ефикасна и брза у давању оцјена о статусту избора, а неће бити занемарена ни улога оних који ће доћи да на демократској основи посматрају изборе и дају им додатни легитимитет - нагласио је Додик.

Предсједник Српске је навео да је потребно да дође што већи број посматрача и да се обезбиједи неутрална оцјена о изборима, јер су свима у БиХ потребни неутрални и фер избори, будући да само такви дају снагу и легитимитет.

Додик је рекао да је на састанку разговарано и о образовању, подсјетивши да Република Српска поштује прописе, стандарде и критеријуме које је сачинио ОЕБС са институцијама власти у БиХ и да се у том погледу не може наћи ниједно мјесто гдје Српска то није поштовала.

- Ситуација у Врбањцима и Коњевић Пољу није од јуче и била је везана и за прошлу школску годину. Позивамо родитеље да упуте своју дјецу у школе. Ми желимо да направимо потпуно неутралне услове за образовање - навео је Додик.

Он је истакао да Република Српска жели да уважи и специфичности које постоје, наводећи да то не значи да се може вршити притисак на институције система као што су то покушали родитељи у Врбањцима и Коњевић Пољу.

- У неутралној атмосфери и разговорима можемо наћи начина и да уважимо интересе родитеља и њихове дјеце, али то није начин на који се сада ради. Правила се морају поштовати, а онда договарати о неким специфичностима - рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да по питању безбједности БиХ "има неких изазова који у перспективи могу бити проблематични".

Мур је навео да је са предсједником Српске разговарао о многим темама које су у приоритету и мандату Мисије ОЕБС-а у БиХ.

- Обавезно је посматрати изборе и то је наш приоритет - да избори буду отворени, транспарентни и фер и да сваки грађанин може учествовати на њима користећи свој глас, јер је то право сваког бирача - рекао је Мур.

Говорећи о области образовања, Мур је навео да чланови Мисије ОЕБС-а и на терену могу да разоварају са родитељима о проблематици у тој области, додајући да је он, иако је на почетку мандата, информисан о ситуацији у Врбањцима, Коњевић Пољу, али и ФБиХ.