latinica  ћирилица
11/09/2014 |  11:35 | Аутор: РТРС

Погинуо Здравко Паранос, један од хероја Требиња

Један од најпознатијих ватрогасаца из Требиња Здравко Паранос (61) погинуо је у тешкој саобраћајној несрећи која се догодила у насељу Салаковац код Мостара.
Погинуо један од хероја Требиња - Фото: nezavisne novine
Погинуо један од хероја ТребињаФото: nezavisne novine

Тешка саобраћајна несрећа догодила се јуче око шест часова, када је Паранос, возећи аутомобил "џета", ударио у комби чији је возач Адис Зердо из Високог задобио тешке повреде.

- Паранос се возећи "џету" кретао из смјера Мостара према Сарајеву и у мјесту Салаковац, из за сада непознатих разлога, прешао је у супротну траку и сударио се са доставним комбијем предузећа "Акова", који је возио Зердо - речено је у полицији.

Аутомобил "џета" је у несрећи потпуно уништен, а  ватрогасци су морали да сијеку кров да би извукли тијело возача. Дежурни тужилац Штефица Лакичевић рекла је да се не може још говорити о узроцима судара и да ће они бити познати кад се заврше вјештачења. 

Настрадали Паранос је био командир Ватрогасне јединице "Ластва" у Требињу. За изузетно залагање у спасавању људи и материјалних добара у пожарима и поплавама, награђен је признањем Министарства безбједности БиХ за ватрогасца године.

Грађане Требиња је погодио губитак пожртвованог суграђанина и свог хероја, на којег су могли да се ослоне у неприликама.

- Одлазак нашег старјешине је ненадокнадив губитак. Био је наш вођа, професионалац какав се ријетко гдје рађа, неустрашив борац са свим стихијама. И када би нам понестало снаге, када би дошли тренуци малодушности, Здравко је био ту да нас подигне. За њега пораз у борби са стихијом није био опција. Из сваког дуела излазили смо јачи и увијек побједници. Тешко се помирити да се Здравко никада више неће вратити у своју јединицу, међу своје најмилије. Знам да би, када би могао да нас савјетује, и сада рекао: "Момци, нема предаје, морамо да побиједимо" - испричао је замјеник командира Ватрогасне јединице "Ластва Ушће" Лазар Вучковић и Параносов најближи сарадник.