latinica  ћирилица
11/09/2014 |  12:37 | Аутор: СРНА

Шведска даје опрему за 11 општина за уклањање отпада

У оквиру програма за управљање чврстим отпадом у БиХ који финансира Шведска, данас је у Сарајеву 11 општина из БиХ потписало уговоре са добављачима опреме, вриједан око милион евра.
Сарајево: Потписивање уговора - Фото: СРНА
Сарајево: Потписивање уговораФото: СРНА

Уговоре за набавку камиона, контејнера и канти за отпад потписало је пет општина из Републике Српске - Пале, Трново, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град и шест из ФБиХ – Бреза, Фојница, Илијаш, Кисељак, Крешево и Вареш.

Замјеник вође Програма за управљање чврстим отпадом Микел Болт рекао је да је програм почео 2010. године, да су укључене 44 општине у БиХ, у које је до сада уложено око седам милиона евра. Он је рекао да је циљ пројекта побољшање квалитета и доступности услуга прикупљања чврстог отпада у одабраним општинама.

Начелник општине Пале Миодраг Ковачевић рекао је да општина од овог пројекта има вишеструку корист – повећаће се капацитет "Комуналног предузећа", јер је добило возило за одвоз чврстог отпада и 80 контејнера, а направљена је и уштеда у буџету јер општина није издвојила средства за набавку ове опреме.

"Идемо у добром правцу да наша средина буде еколошки чиста јер ми желимо да будемо туристичко мјесто", додао је Ковачевић и напоменуо да је вриједност ове донације око 300.000 КМ, с тим да општина мора платити ПДВ, што ће јој наредне године бити враћено.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је општина, учешћем у овом пројекту, добила и Стратегију управљања чврстим отпадом, која је усвојена у локалном парламенту, и да ће им то помоћи у организацији рада комуналног предузећа и прикупљању и депоновању отпада.

Ћосић је навео да је Комунално предузеће "Рад", које покрива општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново, добило камион за прикупљање и одвоз смећа и 70 контејнера, вриједности око 140.000 КМ.

"На овај начин осавременићемо возни парк у комуналном предузећу, рационализујемо процес прикупљања смећа", истакао је Ћосић и додао да ће нове контејнере поставити у урбани дио града гдје их нема довољно, али и у руралне крајеве, гдје их нису никако имали, нити су вршили наплату одвоза смећа, што ће сада моћи урадити и повећати приходе.

Начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач рекао је да је општина овим програмом добила контејнере у вриједности око 120.000 КМ, с циљем подизања квалитета живота и проширење обухвата прикупљања смећа које се сада не сматра проблемом, него сировином.