latinica  ћирилица
11/09/2014 |  13:39 | Аутор: СРНА

Закон о извршном поступку иде на Уставни суд РС

Заједничка комисија НСРС и Вијећа народа Републике Српске данас није постигла сагласност о одлуци Клуба Бошњака у Вијећу народа о покретању заштите виталног националног интереса на Закон о допунама закона о извршном поступку, те ће бити упућен на разматрање Уставном суду Српске.

Предсједавајући Вијећа народа Момир Малић подсјетио је да је овим актом утврђено да се правоснажне пресуде за материјалну и нематеријалну штету извршавају сваке године до висине износа на позицији буџета Српске предвиђеног за те намјене.

- Клуб Бошњака сматрао је да је тим повријеђен витални национални интерес бошњачког народа, тврдећи да су највећи дио конзумената оваквих одлука о извршењу из буџета Српске представници бошњачког народа. Истина је да Закон не прави никакву разлику и односи се на све грађане Републике Српске - рекао је Малић.

Он је навео да очекује да је данашња сједница Заједничке комисије и посљедње засједање у овом сазиву, те да неће бити покретања виталних националних интереса на Закон о формирању општине Станари и Закон о допуни Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Малић је подсјетио да је Вијеће народа у овом сазиву разматрало 25 одлука које су покренуте за заштиту виталног националног интереса, да је Заједничка комисија усагласила четири такве одлуке, а Вијеће за заштиту виталног националног интереса Уставног суда Српске потврдило једну такву одлуку бошњачког народа на Закон о измјенама Закона о празницима у Републици Српској.

Предсједавајући Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске Мујо Хаџиомеровић рекао је да не очекује да ће Уставни суд изрећи да има повреде виталног националног интереса на Закон о допунама закона о извршном поступку.