latinica  ћирилица
11/09/2014 |  14:00 | Аутор: РТРС

Премијерка на манифестацији "Поткозарје 2014"

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је традиционална манифестација Дани воћа "Поткозарје 2014", која је данас отворена у Горњим Подградцима, веома успјешна и корисна и за произвођаче, али и за економију Српске, те да су могућности домаћег воћарства велике, што потврђују и резултати на овогодишњој изложби.

Цвијановићева је истакла да домаћи воћари имају велику шансу и на иностраном, прије свега руском тржишту, те да је потребно извести што више робе.

"Поткозарски воћари показали су да се могу носити раме уз раме са европским воћарима и да су њихови производи врхунски", рекла је Цвијановићева и нагласила да Влада Српске на разне начине помаже овој грани пољопривреде.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић похвалио је поткозарске воћаре и организаторе манифестације, која се девети пут одржава у Горњим Подградцима.

"Влада Српске, на препоруку министарства, усвојила је премије воћарима од 15 одсто. Такође, све откупљене количине воћа биће плаћене и премиране. То су само краткорочне мјере, а предвидјели смо и читав сет дугорочних мјера подстицаја", навео је Мирјанић.

Он је додао да дугорочне мјере предвиђају подстицаје за наводњавање, противградне мреже, специјализовану механизацију, увођење нових сорти и квалитетних подлога за калемљење.

"Увјерен сам да ће за више од пет хиљада воћара у Српској дугорочне и краткорочне мјере подршке бити јак стимуланс за производњу. Водићемо рачуна да се ниједан нови воћњак убудуће не подиже без потребног елабората и само такву производњу ћемо подржати", рекао је Мирјанић.

Упркос киши у Горњим Подградцима воће, углавном јабуку, крушку и шљиву изложило је више од 100 произвођача из цијелог Поткозарја. Осим воћа, на штандовима су и традиционална јела и пића из овог краја, а манифестацији је присуствовало око хиљаду људи.