latinica  ћирилица
11/09/2014 |  14:31 | Аутор: СРНА

Шпирић додијелио стипендије за два штићеника Дома "Рада Врањешевић"

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић посјетио је Дом за дјецу и омладину "Рада Врањешевић" у Бањалуци и том приликом уручио студентске стипендије за два штићеника дома.

Шпирић је рекао да стипендије износе по 900 КМ и исплаћују се једнократно.

"У више наврата сам помогао овој установи. Уручио сам данас стипендије за два студента, а потрудићу се да до краја мјесеца обезбиједим стипендије и за преосталу тројицу студената", рекао је Шпирић.

Он је нагласио да је било доста "галаме" када су интервентна средства из буџета давана на располагање предсједавајућим Савјета министара БиХ и замјеницима, истичући да је ријеч о малом износу.

"Ове године сам стипендирао 10 студената, три са Универзитета из источног дијела Републике Српске, три студента са бањалучког Универзитета без једног родитеља, те два студента који су се сами јавили видјевши да помажем и двојицу студената из овог дома", рекао је Шпирић.

Он је напоменуо да не постоји ниједна установа у Српској за дјецу са посебним потребама, која му се обратила, а да се није одазвао и уплатио за ове услове знатан износ средстава.

Он је указао и на проблем недовољне социјалне осјетљивости у Српској и БиХ, поменувши да је примјетно повећање броја дјеце са посебним потребама. Тим поводом, он је позвао ширу друштвену заједницу да заједнички посвети већу пажњу пројектима који се тичу те категорије становништва.

Директор Дома "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут захвалио је Шпирићу за стипендије, и навео, да у Дому тренутно борави 81 дијете, од тога три бебе, четворо дјеце од три до шест година, двадесетак дјеце основаца, осморо средњошколаца и одјељење за дјецу са поремећајем у понашању са осморо дјеце.

Јадранко Кунарац који студира предшколско васпитање и образовање захвалио је за стипендију, за коју је рекао да ће орочити у банци, јер штеди за будућност.