latinica  ћирилица
11/09/2014 |  15:05 | Аутор: Агенције

ФИФА: Докази о намјештању утакмица и на Балкану

ФИФА и Интерпол имају доказе о организованим криминалним групама и намјештању утакмица у готово 80 земаља свијета.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Први човјек заједничке акције Интерпола и Међународне фудбалске федерације за борбу против криминала Џон Абот изјавио је у сриједу да се утакмице намјештају у готово 80 земаља свијета, додавши како постоје докази о раду криминалних група у Кини, Русији, САД-у, Италији и на Балкану.

Он је на "Soccerex Global" конвенцији у Манчестеру рекао да ФИФА и Интерпол имају доказе о организованим криминалним групама у Кини, Русији, САД-у, Италији и на Балкану, које зарађују значајне своте новца намјештајући утакмице.

Абот је открио да су многи спортови погођени намјештањем, али да је фудбал на првом мјесту, док друго мјесто заузима крикет.

У посљедње три године између 60 и 80 земаља је пријавило наводе о договореним утакмицама, што потврђује тврдње Абота да се ради о глобалном проблему.

Он је навео примјер договореног сусрета између Ливерпула и Манчестер Јунајтеда почетком 20. вијека, с разликом да су се сада умијешали "прави криминалци".

Јединствени закон за све земље

Аббот сматра да се овај проблем може ријешити јединственим законом, који би вриједио за све земље, и да би државе требале боље сарађивати.

На конвенцији је гостовао и Емануел Медеирос, бивши извршни директор Удружења европских фудбалских лига, који сада води Међународни центар за безбједност у спорту, откривши како у Европи постоји барем један професионални фудбалски клуб који води мафија.

Он додао да не може открити о којем се клубу ради, али да то и није нека новост, с обиром на цјелокупну ситуацију у свијету фудбала.

Рјешење овог проблем лежи, по његовом мишљењу, у бољој регулативи, ригорознијим казнама, али и бољој едукација фудбалера.

Мета кладионичара су све чешће млади играчи, што потврђује податак да је било покушаја намјештања резултата У-16 репрезентација.

ФИФА је раније најавила промјену стратегије у борби против корупције.