latinica  ћирилица
11/09/2014 |  15:17 | Аутор: РТРС

Шпирић: Опозиција је расута дружина која не може водити РС

Потпредсједник СНСД Никола Шпирић у изјави за РТРС коментарисао је синоћни наступ лидера опозиције на АТВ.

Потпредсједник СНСД Никола Шпирић рекао је за Радио-телевизију РС, поводом емисије Алтернативне телевизије у којој су учествовали представници опозиције, да су прије седам дана у емисији истог формата гостовали и представници СНСД -Милорад Додик, Жељка Цвијановић и Игор Радојичић.

Због тога је, како је рекао, сматрао да је синоћна емисија требала да буде пандан тој емисији.

- Мислим да је оно што је карактелисало, по мом виђењу, ову емисију, да се господа није обраћала грађанима, него онима који воде њихову кампању и то је била показна вјежба да ли су научили лекцију. Имам и информацију, да је то плаћена емисија, али то је сасвим небитно. Босићу су, дакле, сугерисали да мора бити мало дрчнији, агресивнији, да покаже да постоји. Видјели сте, он је млатарао рукама, али ваљда су људи подразумијевали његову агресивност по паметним идејама, а не махањем рукама. Тадићу је савјетовано да скрштених руку шаље поруке, али нажалост, он је и синоћ само слао поруке мржње, позивао да имају грађане који хоће и моткама да туку, борце да ограде институције... На крају, мислим да оно што је посебно послало поруку неозбиљности, као кандидата, јесте да он каже: "Ако ја побиједим, у наредне четири године, сваке године по једном ће Путин долазити у Бањалуку", као да му је купио повратне карте!? Мислим, да је то тај нарцисоизам који га разједа, он већ сад себе пореди с Путином, њему нико у региону није дорастао - каже Шпирић.

Потпредсједник СНСД рекао је да је "Младен Иванић стајао у средини и наравно, његова порука је била како он зна све министре спољних послова Европе, али он их је знао док је био министар спољних послова. Деведесет одсто њих данас није у активном политичком животу, и мислим, да се Иванић између њих осјећао као сироче и само што није питао: "Заправо људи чији сам ја?", и то јесте опасност за Републику Српску".

- Упорно понављам, да те три функције морају становати у једној политичкој опцији, с обзиром на велике изазове који стоје пред Републиком Српском. Ниједном нису понудили ново рјешење. Младен Иванић је увео неку нову категорију, а то је природни отпуст радника, а то је вјероватно концепт ММФ-а и смањење пензија. Огњен Тадић је говорио о запошљавању и видјели сте кад водитељ пита:"А шта је ваш први потез 13. октобра ако добијете изборе?", одговорио: "Идемо сви на своје адресе да тражимо нових пет милијарди", а јавно причају грађанима да је РС презадужена. Дакле, то је једна расута дружина која не може водити Републику Српску - категоричан је Шпирић.

- Република Српска би била, дакле, једна грађевина са много излазних врата, и то је оно што је заправо најопасније за РС. Дакле, тако сам видио ту емисију. Нису се бавили проблемима и изазовима који су пред РС, опасностима за РС, ни једном реченицом нису говорили о поплавама и односу према људима који су поплављени и да ли уопште размишљају о њима, на који начин да им помогну. Дакле, то је била једна показна вјежба агенције која их води, да су они нешто из тог њиховог опуса научили и заправо, они се и нису обраћали грађанима, него тој агенцији и странцима којима су рекли да ће  послушати та њихова упуства. А та упуства заправо само усмјеравају грађане да гласају за СНСД, Милорада Додика и Жељку Цвијановић. Ја сам сигуран да ће бити тако - закључио је Шпирић.