latinica  ћирилица
11/09/2014 |  15:22 | Аутор: Index.hr

ЕУ пооштрава санкције- Москва има спреман одговор

Свих 28 чланица ЕУ постигло је договор о увођењу оштријих економских санкција Русији, које би на снагу требало да ступе у петак.

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј, током дана, објавиће саопштење у којем ће "објаснити" одлуку, донесену да би се одржао притисак на Москву, иако је на терену ситуација боља, рекао је исти извор. У саопштењу би требало да се наводи да се у "свјетлу развоја на терену, пакет санкција може поновно разматрати". У саопштењу ће стајати и то да ће се чланице ЕУ-а "одсад до краја септембра, посветити свеобухватном проучавању раализације мировног плана у Украјини".

Појединости донесених мјера биће познате у петак, након објаве у Службеном листу ЕУ. Усвојене су у понејељак навече, али земље чланице још  жучно расправљају о почетку њихове примјене.

Амбасадори 28 земаља чланица ЕУ расправу су наставили јутрос, с обзиром на то да  на првом састанку у сриједу нису успјели да се договоре око коначне одлука.

Москва има спремне санкције као одговор

 Русија ће предузети пропорционалне мјере као одговор на могуће нове санкције ЕУ, саопштило је руско Министарство спољних послова, преносе руски медији.
"Русија је јасно рекла на више нивоа да ће предузети одговарајуће мјере у складу са оним које је предузела ЕУ", рекао је портпарол руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич, преноси Интерфакс.

У међувремену из Кремља је саопштено да би санкције могле да укључе ограничења на увоз половних аутомобила, као и одређену потрошачку робу, али да се Москва нада да ће на Западу превладати здрав разум.

"Санкције ће укључити лимите на увоз половних аутомобила и неке типове робе лаке индустрије", рекао је помоћник за економију у Крељму Андреј Белоусов.

Он је додао да се Москва нада ће превладати здрав разум на Западу и да Русија неће морати да уводи те мјере.

Европски лидери договорили су данас да почну са примјеном санкција против Русије до краја седмице као одговор на руску политику према Украјини.