latinica  ћирилица
11/09/2014 |  15:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Словеначки медији- амбасадор при НАТО шпијунира за Русе

Словеначки амбасадор при НАТО Андреј Бенедејчич, позван је на консултације у МИП послије медијских извјештаја да је осумњичен за шпијунирање у корист Русије.

Лист "Репортер" објавио је информацију да је Бенедејчич био осумњичен да је шпијунирао у корист Русије, пренијела је словеначка агенција СТА. Пошто се ради о сумњи која би као бомба одјекнула међу земљама чланицама позвано је и Министарство за иностране послове са питањем да ли је он већ опозван и какви ће бити даљи кораци.

Одговор из Министарства за иностране послове је био да у министарству не располажу никаквим званичним информацијама, али да је Бенедејчич позван на консултације и да се тврдње које су раније изнете у новинама "детаљно провјеравају".

Према писању овог листа, истрагу у НАТО је изазвала Пољска својом забринутошћу да Бенедејчич шпијунира за Русију.

У Министарству за иностране послове су рекли да нису имали "никакву званичну потврду информације из часописа".

Бенедејчич, каријерни дипломата, био је познат као русофил и важи за присталицу бившег предсједника Данила Турка за кога је познато да је проруски оријентисан. На положај амбасадора у НАТО-у га је именовао Турк 2011. године пошто је претходно радио као генерални директор дирекције за опште послове у Министарству спољних послова и као амбасадор у Русији.