latinica  ћирилица
11/09/2014 |  15:38 | Аутор: РТРС

Јосиповић: Хрватска оптерећена мржњом

Иво Јосиповић је поручио да је политика једнакости у основи његовог програма и да је Хрватска још далеко од друштва без дискриминације по националној основи.
Иво Јосиповић, предсједник Републике Хрватске - Фото: РТРС
Иво Јосиповић, предсједник Републике ХрватскеФото: РТРС


Шеф најмлађе чланице Европске уније је, током сусрета са представницима пројекта "Сви ми за Хрватску свих нас", честитао ауторима кампање и младим учесницима спота којим се упозорава јавност на неприхватљиве појаве мржње и нетрпељивости према припадницима етничких, верских и језичких мањина.

"Били сте сјајни, спот је бриљантан и надајмо се да ће допринети да посебно најмлађе генерације разумију да мржња и раздвајање не доносе добро", рекао је Јосиповић.

Пројекат су заједнички иницирала и остварила невладина удружења Кућа људских права и Документа, чија је представница Весна Тершелич нагласила да очекује да, поред цивилних удружења, сличне кампање спроведу и државне институције и политичке странке јер је, каже, "Хрватска оптерећена мржњом и поделама".

"У протеклих годину дана не само да смо стагнирали, него смо направили и корак назад", оцијенила је Тершелич.

Она је упозорила да фрустрације усљед привредне кризе и високе незапослености погодују јачању искључивости, уз поруку да сви грађани морају да знају да се ради о њиховим сусједима и да су толеранција и укључивање неопходни да би друштво кренуло напријед.