latinica  ћирилица
11/09/2014 |  15:48 | Аутор: СРНА

Патријарх Павле се потписивао на 84 начина

У личној библиотеци блаженопочившег патријарха Павла налази се веома богат и језички разноврстан фонд од 9.000 јединица библиотечке грађе, а међу најзанимљивијима су 84 различита потписа српског патријарха, рекла је један од аутора изложбе личне библиотеке патријарха Павла Дубравка Симовић.
Патријарх Иринеј отворио изложбу - Фото: СРНА
Патријарх Иринеј отворио изложбуФото: СРНА

"Патријарх Павле потписивао се на свим својим књигама. Током рада на његовој библиотеци примијетили смо да се потписивао на свакој својој књизи и то на различите начине. Ми смо набројали 84 варијанте његовог потписа, који одсликавају његов живот и рад од школских дана до дана када је био патријарх", навела је она.

Према њеним ријечима, патријарх Павле је много читао, осим црквених књига, и свјетовне књиге, највише је волио "Јаднике" Виктора Игоа, коју је стално носио са собом и за коју је лично направио корице од папира.

Лична библиотека патријарха Павла садржи богослужбене књиге, књиге о теологији, књиге других вјерских заједница, различита издања библије, повезе које су му људи поклањали, перодику, књиге које су му опклањале стране дипломате.

Симовићева је рекла да партијарх Павле није писао по својим књигама или по маргинама, само је неке преводе кориговао, те да његова библиотека показује правог интелектуалца који се интересовао за све сфере живота од белетристике, до филозогије, психологије, а имао је књиге на 19 различитих језика.

Књиге из библиотеке патријарха Павла садрже посвете патријарха Германа, Јустина Поповића, као и многих других личности, а он се брижљиво односио према књигама и сам их је повезивао и коричио.

Патријарх Павле се, додала је она, интересовао за све што се догађа, а не само за цркву, а често су га његови сарадници затицали како чита сам у соби уз свјетло које долази од уличних свјетиљки и рефлектора.

Симовићева је навела да је лична библиотека партијарха Павла културно добро од изузетног значаја и да су истраживачи прикупили и доста његових необјављених цитата као што је: "На овом свијету све што се дијели, то се смањује, само љубав када се дијели, она се увећава".

Лична библиотека патријарха Павла припада фонду Библиотеке Српске патријаршије и има статус културног добра, а тренутно се чува у просторијама конака манастира Светог Архангела у Раковици, гдје је патријарх Павле сахрањен.