latinica  ћирилица
11/09/2014 |  15:51 | Аутор: РТРС

Црвени метеоаларм за подручје Херцеговине!

У Републици Српској и Федерацији БиХ сутра ће бити претежно облачно и нестабилно вријеме са кишом и пљусковима, а за подручје Херцеговине издато је упозорење - црвени аларм због очекиване количине падавина од 60 до 100 литара по метру квадратном.

У  поподневним часовима јака киша поново ће захватити Херцеговину, а током ноћи обилније падавине премјештају се од запада ка сјевероистоку, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Најнижа јутарња температура ваздуха биће између 11 и 17, а највиша дневна углавном између 17 и 22 степена Целзијусова, саопштено је из Федералног хидрометеоролошког завода.

Наранџасто упозорење издато је за подручја Бањалуке, Бихаћа, Ливна, Мостара и Приједора.

На западу се очекује око 80 литара по метру квадратном, а на југу Херцеговине око 100 литара кише. Из "Вода Српске" упозоравају да насип у Броду угрожава клизиште и да је у Шамцу отворено 100 метара насипа на мјесту гдје је пао потпорни зид. У Семберији је критична тачка насипа на Височу.

Настава у ОШ "Бранко Ћопић" у Доњим Агићима код Новог Града јутрос је прекинута због повећања водостаја ријеке Јапре и неповољних временских прилика. Јапра је се излила из корита, али су проходни сви путни правци у том дијелу општине. Наставе у централној и пет подручних школа У Агићима неће бити ни сутра. На подручју општине Нови Град током ноћи пало је 35 литара кише по метру квадратном. Водостај Уне јутрос је износио 204 центиметра и виши је него јуче за 24 центиметра. Штаб за ванредне ситуације још јуче је прогласио први степен приправности за одбрану од поплава, а превентивно јер напуњено 2000 врећа с пијеском. У случају потребе, сачињен је и план евакуације грађана.

Штаб за ванредне ситуације општине Прњавор издао је упозорење на обилне кишне падавине у наредних неколико дана и замолио грађане да предузму све потребне мјере заштите и самозаштите да би посљедице усљед могућих поплава, биле сведене на минимум.

Иако је на подручју Приједора током ноћи, киша интензивно падала, то се није одразило на водостај ријеке Сане, који је нижи за 8 центиметара и тренутно износи 170 центиметара.

У Козарској Дубици током ноћи повећан је водостај ријеке Уне и тренутно износи 203 центиметра, што је за 280 центиметара мање од критичне тачке када се проглашава ванредна ситуација.

У првом степену приправности су и све надлежне службе у Новом Граду, Усљед јаке краткотрајне кише, касно синоћ, у Брчком је поплављен један број кућа и подрума. Накратко је била поплављена и већина улица, па је саобраћај у већини праваца, био обустављен. За данас су у Брчком и околини најављене обилније падавине, па је становништво у приправности. Водостаји Саве и Брке знатно су повећани а, како се очекује, током дана могли би бити и већи, због чега су службе у сталној приправности.