latinica  ћирилица
11/09/2014 |  15:53 | Аутор: СРНА

У касарни "Козара" помен за 72 погинула војна полицајца

Традиционалним окупљањем ратних команданата, преживјелих бораца, као и чланова породица погинулих припадника, данас су у Касарни "Козара" у Бањалуци обиљежене 23 године од формирања Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.
У касарни "Козара" помен за 72 погинула војна полицајца - Фото: СРНА
У касарни "Козара" помен за 72 погинула војна полицајцаФото: СРНА

 Овом приликом је служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа у Касарни "Козара" одат и помен за 72 погинула припадника овог батаљона.

Ратни командант овог батаљона, генерал Драгомир Кесеровић рекао је новинарима да овај догађај има велики значај у смислу евоцирања успомена на погинуле саборце и да се укаже дужна пажња према њиховим породицама.

Он је нагласио да је од рата прошло 20 година, али да још није у потпуности ријешен социјални статус борачких категорија, прије свега запошљавање и стамбено збрињавање.

Говорећи о ратном путу Првог батаљона Војне полиције, Кесеровић је рекао да је ова јединица прошла готово сва ратишта широм Републике Српске приликом чега су 72 припадника погинула, док их је рањено неколико стотина.

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић рекао је новинарима да је посебно на емотиван начин везан за јединице Војне полиције, јер је добро познато да су сви команданти у рату када су имали највеће проблеме тражили помоћ неке од јединица Војне полиције.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Рајко Кнежевић рекао је да му је драго што преживјели борци нису заборавии своје погинуле саборце који су најзаслужнији за оно што данас имамо – Републику Српску.

Удружење Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса организовало је данас традиционално окупљање у Касарни "Козара", којем су присуствовали ратни команданти ове и других јединица, преживјели саборци, као и чланови породица погинулих припадника овог батаљона.