latinica  ћирилица
11/09/2014 |  16:12 | Аутор: РТС

Обама изложио план офанзиве против Исламске државе

Амерички председник Барак Обама представио је, у обраћању нацији, план офанзиве против теористичке организације познате као Исламска држава, која дјелује у Ираку и Сирији. Радикални џихадисти су, према његовом мишљењу, пријетња за САД, али акција за сада искључује слање копнених трупа.

Барак Обама је нацији изложио план у четири тачке. Рекао је да је спреман да спроведе ваздушне нападе у Сирији против Исламске државе. Предложио је знатно појачање америчке војне кампање против побуњеника Исламске државе, обећавши "немилосрдна настојања" да терористе збрише са лица планете "ма гдје били".

"Свима је јасно да је то терористичка организација и да неће примијенити ниједан други начин осим масакра против свих који им стоје на путу", поручио је Обама.

Обама је истакао и да је Исламска држава одговорна за убијање невиних и да има искривљен поглед на муслиманску вјеру. Борба против побуњеника, каже, биће другачија од недавних америчких интервенција у Ираку и Авганистану.

"Исламска држава је пријетња за све Американце и за све остале народе, и према информацијама наших безбједносних служби, хиљаде људи у Европи и Америци су њихов циљ", рекао је амерички предсједник.

Иако не постоји посебна пријетња домовини, Обама је забринут јер је Исламска држава обучила британске и америчке џихадисте који би код куће могли да изведу смртоносне нападе.

Сједињене Државе ће послати додатних 475 припадника цивилне службе у Ирак како би пружили подршку ирачким и курдским снагама.

"Инсистирам да предстојеће ангажовање америчке војске буде у сарадњи са новом ирачком владом која је поуздан сарадник Сједињених Држава", истакао је Обама.

На крају, Обама је рекао да има овлашћења да систематским ваздушним нападима, без одобрења Конгреса у сарадњи са својим арапским савезницима, посебно са Ираком, одбрани земљу од терористичких пријетњи Исламске државе. Поменуо је и Сирију.

"Појачаћемо и сарадњу са сиријском опозицијом, али не и са Асадовим режимом, јер не можемо дозволити да владине снаге тероришу сиријски народ", закључио је амерички предсједник.

То је, укратко, Обамина стратегија, а свака од тих тачака зависиће од евентуалне коалиције са савезницима САД.

Амерички предсједник подсјетио је и на 13. годишњицу терористичког напада на Светски трговински центар и на највећу економску кризу која је пре шест година погодила Америку, највећу послије Велике депресије.

Ипак, како је оценио, без обзира на све потресе, Америка је у много бољем положају и има бољу будућност него многе остале нације у свијету.