latinica  ћирилица
11/09/2014 |  17:21 | Аутор: СРНА

Брчко: Отворен Осми сајам пчеларства

У Брчком је данас отворен Осми сајам пчеларства и пчеларске опреме на којем учествује 40 излагача из Хрватске, Србије и БиХ.

Сајам је на Тргу младих отворио замјеник градоначелника Брчког Есед Кадрић, који је рекао да је ова манифестација добра прилика да пчелари размијене искуства.

"Радује ме што је из годину у годину на подручју дистрикта све више људи који се баве пчеларством", рекао је Кадрић.

Предсједник организационог одбора сајма Вељко Живановић рекао је да је план да наредне године на овој манифестацији учествују и произвођачи здраве хране.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду у Влади Брчко дистрикта Џевдет Шаховић рекао је да је у брчанским удружењима пчелара регистровано око 250 произвођача са више од 20 кошница, који по том основу из буџета добијају подстицаје.

"Пчелари на подручју дистрикта посједују око 11.000 кошница. Годишње произведу у просјеку око 200 тона меда", рекао је Шаховић новинарима.

На овој привредној манифестацији стручни жири је додијелио седам награда за најквалитеније пчелиње производе.

Признање за најквалитетнији мед припало је Зорану Ђурићу из Лознице који је на штанду изложио и паковања полена, други по квалитету је мед Џемсада Ехмедовића, а трећи Сабине Бисеровић из Гуње.

Сајам, чије је затварање предвиђено за суботу, 13. септембра, организовала су Удружења пчелара "Матица" и "Пчела" из Брчког, а покровитељ је локална извршна власт.