latinica  ћирилица
11/09/2014 |  18:20 | Аутор: РТРС

Тужилац Хасан Џелоу посјетио Брадину

У оквиру посјете БиХ тужилац Механизма за међународне кривичне судове Хасан Џелоу положио је цвијеће и одао пошту српским жртвама у Брадини.

У нападу муслиманско-хрватских снага у Брадини крајем маја 92-ге свирепо је убијено 48 цивила, а више стотина одведено у логоре. На споменику, између осталих, и имена 12-оро мучки убијених Глигоревића. Остали су одведени у логоре. Сјећања на 6 мјесеци страхота и малтретирања у Челебићима и данас су претешка.

За систематски напад, масовну гробницу у порти цркве, убијене и мучене, паљевине и пљачке нико одговарао није.

"Као што знате трибунал се бавио догађајима овдје у оном што називате случај Челебић, а такође ми ћемо се потрудити кроз резидуални механизам да помогнемо да сви они који су починили злочине овдје буду приведени правди", рекао је Хасан Џелоу, тужилац Механизма за међународни кривични суд.

"Затварамо Трибунал за Руданду, а да још увијек нисмо завршили сав посао. Због тога се, такође, ослањамо на национална правосуђа да заврше свој посао", додао је Џелоу.

Џелоу је у Брадини разговарао са представницима породица жртава, међу којима је био и Драган Глигоревић, који је изгубио 12 чланова најуже породице.

Парох коњичке парохије Милан Бужанин рекао је да у селу Брадина данас живи само Мирко Мркајић од пријератних 900 житеља.

"Повремено дођу и неки од чланова породица који су данас расељени широм свијета. Окупљају се већином 25. маја да би одали почаст својим најмилијим који су страдали у нападу на Брадину", рекао је јереј Бужанин.

У нападу муслиманско-хрватских снага 25. маја 1992. године Брадина и околна села уништена су и етнички очишћена од српског становништва. Страдало је 48 мјештана, док су многи одведени у логоре за Србе.

Међу убијеним Србима у Брадини највише је чланова породице Куљанин, а страдали су и чланови породица Вујичић, Мркајић, Жужа, Куреш, Глигоревић, Копривиц, Драганић и Живак.

Прије рата у Брадини је било 280 српских кућа са 1.200 становника.