latinica  ћирилица
11/09/2014 |  18:34 | Аутор: СРНА

Брисел предложио нови трилатерални састанак о испоруци гаса

ЕУ је данас саопштила да је упутила позив Русији и Украјини за нове разговоре у Берлину 20. септембра ради рјешења спора у вези са испорукама гаса.

Марлена Холцнер, портпарол европског комесара за енергетику Гинтера Ојтингера, изјавила је да је Европска комисија предложила нове разговоре о "свеукупној ситуацији о спору у вези са гасом".

"Предложили смо 20. септембар за датум за трилатерални састанак између нас и наших руских и украјинских партнера у Берлину", нагласила је Холцнерова.

Руско Министарство енергетике потврдило је да је примило понуду Европске комисије за тростране разговоре 20. септембра у Берлину, али да се и даље воде разговори о "датуму и мјесту састанка".

Русија је средином јуна прекинула испоруке гаса Украјини, захтијевајући да Кијев унапријед плати за нове количине овог енергента због неисплаћених дуговања од 5,3 милијарде долара.

Та одлука Москве изазвала је забринутост да би Европа током предстојеће зимске сезоне могла бити тешко погођена њиховим спором у вези са испоруком гаса.