latinica  ћирилица
11/09/2014 |  20:27 | Аутор: СРНА

Стотине хиљада грађана за независност Каталоније

Неколико стотина хиљада становника Каталоније изашло је данас на улице Барселоне, захтијевајући да им буде омгућен референдум за независност овог шпанског региона, који планирају за 9. новембар.
Стотине хиљада грађана за независност Каталоније - Фото: АП
Стотине хиљада грађана за независност КаталонијеФото: АП

Организатори наводе да је више од пола милиона Каталонаца учествовало у протесту.

Бројни демонстранти били су обучени у црвено и жуто, боје каталонске заставе и формирали су слово "В" за гласање у знак подршке за одржавање референдума.

Демонстранти су данас на национални дан Каталоније или "Дијаду" стајали једни поред других дуж главних саобраћајница у Барселони како би формирали огромно слово "В" и уз велику црвено-жуту заставу.

Велики број демонстраната носио је мајице са натписом "Сада је вријеме".

"Желимо да имамо ријеч у политици и нашој будућности. Вратили смо суверенитет, враћајући питање независности на дневни ред. Схватили смо колико смо јаки и да, уколико се покренемо, можемо донијети промјене", рекла је предсједник Националне скупштине Каталоније Карме Форсадел, која је међу организаторима протеста.

Регион Каталоније очекује да исход референдума у Шкотској створи основ за реализацију њихове тежње за отцјепљење од Мадрида. Шпанска Влада пратила је примјер британске и одобрила је да буде одржан референдум о статусу Каталоније 9. новембра.

Међутим, за разлику од британске Владе, шпански премијер Маријано Рахој и Уставни суд Шпаније су саопштили да референдум у Каталонији сматрају нелегалним.

Референдум о статусу Шкотске у Британији заказан је за 18. септембар.

Каталонија је свој статус изгубила током шпанских ратова за насљеђе који су се водили од 1701. до 1715. године, када је подржала погрешног кандидата за трон, те је краљ Филип Пети казнио укидањем каталонских институција.