latinica  ћирилица
11/09/2014 |  21:30 | Аутор: Агенције

Обама: Пооштрићемо санкције Русији

Амерички предсједник је саопштио да ће САД пооштрити санкције Русији у области одбране, финансија и енергетике због "илегалних акција" Москве у Украјини.
Барак Обама - Фото: AP
Барак ОбамаФото: AP

"Спроводимо нове мјере у свјетлу прошломјесечних руских акција чији је циљ даље дестабилизовање Украјине, међу којима је присуство тешко наоружаних руских војника на истоку Украјине", рекао је Барак Обама и додао да ће јачање санкција још више политички и економски изоловати Кремљ.Те мере су координиране са ЕУ, која је претходно такође, одлучила да уведе нову рунду санкција Русији.

Вашингтон, према Обаминим ријечима, помно прати спровођење споразума Москве и Кијева о прекиду ватре, али тек треба да види необориве доказе да је Русија одустала од напора да дестабилизује Украјину.

Амерички предсједник је понудио Москви избор - да се повуче из Украјине и да јој се ублаже санкције или да уђе у дубљи конфликт са Западом.

"Уколико Русија у потпуности испуни своје обавезе, санкције могу бити повучене", рекао је Обама. "Ако, умјесто тога, настави са агресивним акцијама и кршењем међународног права, посљедице ће бити све теже".

Ројтерс је, у међувремену, јавио, позивајући се на добро обавјештен извор, да САД планирају да уведу санкције Збербанци, највећој руској банци и да додатно ограниче другим банкама приступ америчком капиталу.

САД су у јулу изоловале на америчком тржишту капитала и задужења пет руских банака - ВТБ банку, Гаспромбанку, Московску банку, ВЕБ и Руску пољопривредну банку.