latinica  ћирилица
11/09/2014 |  21:35 | Аутор: Агенције

"До 2050. еволуираћемо у сасвим нови тип људи"

До 2050. потпуно нови тип људи живјеће на земљи због драстичног технолошког напретка, промјена у понашању и природне селекције.

Истраживач Глобал Брејн института Кадел Лест тврди да људи пролазе кроз велику “еволутивну транзицију“.

За мање од четири деценије живјећемо дуже, добијаћемо дјецу у позним годинама и ослањати се на вјештачку интелигенцију, како бисмо обављали свакодневне задатке, каже Лест.

Та промјена је тако значајна, да се може упоредити са еволуцијом мајмуна до виших примата и човека.

“Када ви будете имали 80 или 100 година, живјећете много другачије од ваших бака и дека“, каже Лест који вјерује да ћемо највећи део времена проводити у виртуелној реалности.

Неки еволуционисти вјерују да ћемо успјевати да доживимо чак и 120. рођендан и то за мање од пола вијека.

Наиме, једна од претпоставки еволуције је да што мозак више расте, организму треба више енергије и времена да достигне свој пун потенцијал, што се одражава и на репродукцију, која се све више одлаже.

“Свјетско друштво је тренутно у потпуном хаосу. Али, у овој кризи постоји и прилика. Апокалипса може да постане метаморфоза“, каже Лест.

“Мислим да ће сљедећи систем који човјечанство буде створило бити много више софистициран и праведан, од наше садашње цивилизације“.

Он додаје да ће људи у будућности моћи да “паузирају“ свој биолошки часовник уз помоћ технологије.

Промена се већ дешава

“Како земље постају све напредније у социолошком и економском смислу, све више људи, а нарочито жена, имаће могућност да учествује у културном стваралаштву. Осим што ће имати више времена за професионално усавршавање, отвориће се и потреба за пословима за које није потребно високо образовање“, сматра он.

Његова предвиђања описана су у раду објављеном у журналу Current Aging Science.