latinica  ћирилица
13/09/2014 |  09:27 | Аутор: Глас Српске

Бањалука се опростила од легенде

Комеморација за легенду бањалучког спорта Мирка Петричевића одржана је у петак, а њој су у Вијећници Банског двора присуствовали породица, пријатељи, спортски радници, његови поштоваоци, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, министар породице, омладине и спорта Нада Тешановић, као и многи његови суграђани.

Петричевић је био изабран за најбољег спортисту Босанске Крајине у првом избору "Крајишких новина", данашњег "Гласа Српске", 1955. године. Био је врстан гимнастичар и са екипом Партизана постао је првак Југославије.

Он је заиста нешто посебно што је живјело у Бањалуци у 20. и 21. вијеку. Он је утемељивач модерног спортског живота овог града, региона, Балкана и овог дијела Европе. Био је мој професор и да сам слушао све што ми је рекао, био бих кудикамо бољи. Научио нас је да је спорт филозофија живота. Његова генерација гимнастичара уцртала је Бањалуку у спортску карту тадашње Југославије" - казао је бањалучки новинар и публициста Томо Марић.

Петричевић је недавно добио награду за животно дјело града Бањалуке. Поред тога што се бавио гимнастиком, био је и професор у Техничкој школи у Бањалуци.

"Он је још 1960. године почео да ради у Техничкој школи, а раније је и сам ишао у ову школу. Својим радом изњедрио је плејаду, не само спортиста, већ и одличних ученика. Он је понос свих нас из Техничке школе. Имао је мјеру у свему, осим у резултатима" - казала је директор ове школе Кристина Мрђа.

Мирковој породици стигли су бројни телеграми саучешћа, а сахрана је обављена у петак на гробљу "Свети Пантелија" у Бањалуци.