latinica  ћирилица
13/09/2014 |  09:34 | Аутор: Агенције

Меси има рекордан просјек голова по утакмици

Троструки освајач Златне лопте Аргентинац Лионел Меси најефикаснији је играч у посљедњих 25 година по просјеку постигнутих голова.
Меси - Фото: REUTERS
МесиФото: REUTERS

Нападач Барселоне је у 519 сениорских утакмица у свим такмичењима постигао 398 голова што је просјек од 0,77 голова по утакмици. Највише мечева и највише голова, постигао је наравно у шпанској Примери, 279 - 245, што је просјек од 0,87 погодака по мечу.

Одмах иза Месија је Марко ван Бастен, који би вјероватно постигао много више у каријери да због повреде није прерано завршио каријеру. Холандски мајстор који ће остати упамћен по једном од најљепших голова у историји фудбала, у финалу Европског првенства 1988. године против СССР-а, има просјек од 0,70 голова по мечу.

Слиједе два Роналда. На трећем је Бразилац Луис Назарио да Лима Роналдо, који је постигао 300 погодака на 431 мечу, што је просјек од 0,67 голова. И његов би учинак био много бољи да није четири пута оперисао кољено.

Иза њега је Португалац Кристијано Роналдо, који за сада мора да се задовољи четвртом позицијом. Иако је постигао 414 голова, чак 30 више од Месија, одиграо је 197 мечева више од највећег ривала, те је на просјеку од 0,60 голова по мечу.

Исти скор као Роналдо има и други Аргентинац на листи десет најбољих Габријел Омар Батистута. "Батигол" је постигао 356 погодака на 594 меча, а иза њега је други Холанђанин Руд ван Нистелрој. Слиједе Швеђанин Златан Ибрахимовић, Камерунац Самјуел Ето и Украјинац Андриј Шевченко, а листу десет најефикаснијих стријелаца у минулих 25 година затвара Италијан Кристијан Вијери.

 

Пеле

Легендарни бразилски фудбалер Пеле сматра да Лионел Меси има велику шансу да освоји Свјетско првенство у Русији и тако употпуни успјешну клупску каријеру.

"Наравно да Меси може да освоји Свјетско првенство до краја каријере. Он игра на највишем могућем нивоу и у одличном је физичком стању. Не сумњам да ће му на наредном шампионату у Русији бити циљ освајање пехара и то му је нова велика прилика" - рекао је Пеле.