latinica  ћирилица
13/09/2014 |  13:26 | Аутор: Спортска централа

Српске кошаркашице славиле на турниру у Француској

Женска кошаркашка репрезентација Србије освојила је прво мјесто на турниру у Булазаку.

Изабранице селекторке Марине Маљковић послије тријумфа против Јапана (72:58), успјеле су да савладају и домаћу селекцију Француске, иначе званичног вицешампиона Европе, са 71:69 (14:20, 18:20, 19:17, 20:12).

Храбро су се кошаркашице Србије на самом почетку супротставиле снажном, атлетски моћном француском тиму. Репрезентативке Србије су у седмом минуту, поенима Ане Дабовић и Дајане Бутулије имале минималну предност – 10:11. Ипак, неколико изгубљених лопти и промашаја кошаркашица Србије условио је да домаћа селекције преокрене резултат до краја прве четвртине – 20:14. Доминацијом у скоку Францускиње су дошле до рекордног вођства у првом полувремену (31:23), али је наш тим узвратио тројкама Милице Дабовић и Марине Марковић. У финишу првог полувремена, ривал је искористио чињеницу да је Србија у бонусу и преко Сандрин Груде и Паолине Салањак поново успио да се резултатски одлијепи – 40:32.

Још агресивније је кренуо домаћи тим у наставку сусрета и са два брза контранапада повео са 44:32. Међутим, убрзо су Тамара Радочај и Ана Дабовић узвратиле и са две узастопне тројке успјеле да преполове заостатак – 44:38. Успоставиле су равнотежу кошаркашице Србије у тим тренуцима, подигле интензитет игре у одбрани и у 29. минуту дошле до резултатског прикључка – 50:47. Послије успјешних акција Тамаре Радочај и Јоване Рад, Србија је пришла на 59:57 у 34. минуту и имала чак двије прилике да дође до изједначења.

Ниједног тренутка српске кошаркашице нису одустајале, схватиле су да могу и да имају прилику да савладају великог противника, званичног вицешампиона Европе. Најприје је Дајана Бутулија смањила тачно минут ипо пијре краја на 67:66. Сандрин Груда вратила је наду домаћем тим, да би Милица Дабовић са линије слободних бацања најавила драматичан финиш. Све дилеме око побједника ријешила је сјајна Дајана Бутулија која је новом тројком секунд прије истека времена донела велики тријумф Србији – 69:71 и потпуно утишала темпераментну публику у Булазаку.

Најефикаснија у тиму Србије била је Ана Дабовић са 16 поена, Радочај је постигла 14, Бутулија је додала 12, а Милица Дабовић 11 поена.