latinica  ћирилица
13/09/2014 |  15:43 | Аутор: ТАНЈУГ

У Доњецку напето, у Луганску "релативно мирно"

Ситуација у Доњецку је напета и у свим дијеловима града чују се експлозије, саопштиле су данас градске власти, док је украјински војни портпарол Андреј Лисенко саопштио да је у Луганску ситуација "релативно мирна", као и да је за протеклих 24 сата у борбама погинуо један украјински војник а рањено њих пет, пренијеле су украјинске агенције.
Украјина - Фото: AFP
УкрајинаФото: AFP

Доњецке градске власти саопштиле су да је у рано поподне ситуација била напета и да се чују канонаде у свим областима града, о чему свједоче житељи тог града на истоку Украјине, пренела је агенција УНН.

Лисенко тврди, како преноси та агенција, да је на аеродром Доњецк пуцано вишецевним ракетним бацачем "Град" из насеља Јаковљевка, једног од рејона Доњецка, и из правца рудника "Киров".

Ројтерс је јавио да се у сјеверним дијеловима тог града, који је прије рата имао око миллион становника, чула снажна артиљеријска ватра и да се црни дим вије изнад аеродрома, који је под контролом владиних снага, док сам град контролишу проруске снаге.

Представник украјинског Савјета за националну безбиједност и одбрану рекао је да је ситуација у Луганску "релативно мирна" и да се у том другом регионалном центру на истоку Украјине не чује паљба.

Лисенко је додао да и даље није могуће снабдијевање струјом и да нема воде.

На брифингу је Лисенко навео да је од тренутка проглашавања прекида ватре, по потписивању Протокола из Минска 5. септембра, погинуло шест украјинских војника, а да су проруске снаге пуцале на украјинску војску 166 пута, која "одговара само узвратно ради одбране позиција".

Итар-Тас с је из Доњецка јавио је, позивајући се на изворе блиске руководству самопроглашене Доњецке Народне Републике, да предстоји скоро усаглашавање размјене заробљеника, по принципу "70 за 70".