latinica  ћирилица
13/09/2014 |  15:49 | Аутор: Агенције

Лавров: Ревидирање Дејтона је опасно

Ревидирање Дејтонског мировног споразума веома је опасно, јер БиХ постоји као јединствена земља управо захваљујући њему и уколико се он сад разбије, појављује се искушење да се БиХ претвори у унитарну државу, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: RT
Сергеј ЛавровФото: RT

"Такве тенденције уочавају се и у позицији ЕУ. Они нису задовољни што Срби имају глас који мора да се уважи при доношењу важних одлука, укључујући питање ступања у међународне структуре, на примјер у НАТО, и не желе да задиру у права муслимана, сматрајући да они треба да буду главни народ који оваплоћује БиХ. То неће успјети", рекао је Лавров.

Он је подсјетио на то да Дејтонски споразум обезбјеђује право вета сваком од три народа у политичком систему БиХ, преноси Итар Тас .

Лавров истиче да је БиХ "веома сложена конструкција" са три државотворна народа - Србима, Бошњацима и Хрватима и два ентитета.

"Ни Хрвати, ни Бошњаци немају свој ентитет, имају заједнички, али притом су два државотворна народа уз трећи, Србе. Та конструкција је умногоме одражавала историју, али и жељу Европљана да не оставља муслимане - Бошњаке, саме", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије каже да се Предсједништво БиХ састоји од представника три народа који комуницирају, али  се "политички појављује много проблема".

Високи представник ЕУ, како је истакао Лавров, игра "штетну улогу", јер има "диктаторска овлаштења која је одавно требало укинути".

Према његовим ријечима, Русија је за одузимање тих овлаштења и да се грађани БиХ сами договарају, прије свега о ономе за шта је потребно тражити заједнички именитељ.

"Да их не гурају у структуре које су неприхватљиве за један од три државотворна народа, не намећу партнерства која не задовољавају све", закључио је Лавров.