latinica  ћирилица
13/09/2014 |  20:32 | Аутор: Блиц

Фреске откопане након пет вијекова

Да народна предања често крију велике истине, показало се када су археолози у шуми код села Манојловци, у општини Топола, почели да копају на мјесту званом Ђурине ћелије.
Један од откопаних зидова старе цркве - Фото: blic.rs
Један од откопаних зидова старе црквеФото: blic.rs

Испод земље пронашли су добро очуване остатке цркве из 15 вијека. Како су се откривале зидине, тако су свјетлост дана, послије пет вијекова, поново угледале фреске и засијале у свој својој љепоти и бојама.

Кустос Народног музеја у Аранђеловцу Владан Миливојевић каже да је откриће на самим зидовима показало да се ради о живопису са почетка 15. вијека што су утврдили стручњаци, историчари умјетности са Филозофског факултета у Београду.

- На основу тога знамо и када је настала црква и када је читав овај манастирски комплекс заживио. На основу покретних налаза (ситни новчићи, турски акчи и угарски новац) знамо и када је манастирски комплекс напуштен. Доста је добро очувана Служба архијереја - то је поворка архијереја на зиду олтарске апсиде, а у броду цркве и ђаконикону сачуване су доње зоне живописа. Ради се о крају 17. вијека.

Очигледно за вријеме прве велике сеобе Срба овај манастир је запустио. У самом конаку, а то је повећа зграда 10,30 са 11,30 метара, која је имала и спратни дио, пронашли смо и остатке старије зграде која је била на мјесту ове из 17. вијека, а управо приликом истраживања манастирског конака који је имао и спрат проналазимо и предмете свакодневне употребе, кухињску и трпезну керамику и занимљиве налазе од метала (носач за кадионицу, дијелови стакла од кадионице).

Археолошки пројекат подржала је општина Топола, а њен предсједник Скупштине Драган Јовановић каже да ће Топола да "уради настрешницу како би се налази сачували од влаге и долазеће зиме" и да ће помоћи све радове“.

- За наредну годину смо планирали да до овог мјеста изградимо пут и да доведемо струју. Када стара црква буде археолошки откопана и са спољашње стране, кренућемо у обнову и градњу конака - каже Јовановић.

Археолошко налазиште је обишао и епископ жички Јустин, који је рекао да та црква потиче "из златног периода српског народа" и да ће "када се отвори за јавност бити значајна за будуће нараштаје".