latinica  ћирилица
14/09/2014 |  15:58 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј у Босанском Грахову

Његова светост Патријарх српски Иринеј служио је Свету архијерејску литургију у Храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову поводом Сабора српских светитеља - славе Епархије бихаћко-петровачке.
Његова светост патријарх српски Иринеј у Босанском Грахову - Фото: СРНА
Његова светост патријарх српски Иринеј у Босанском ГраховуФото: СРНА

Свечаности у Босанском Грахову присуствовали си и предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, као и министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске сматра изузетно важном посјету Његове светости патријарха српског Иринеја и других архијереја Босанском Грахову у Епархији бихаћко-петровачкој, јер је то прилика да народ на том простору осјети да има подршку СПЦ.

Радојичић је изјавио да је слава Епархије бихаћко-петровачке - Сабор српских светитеља прилика да се народ окупи и осјети да има подршку и разумијевање, да није заборављен ни запостављен иако по дејтонском уређењу припада другом ентитету.

Према његовим ријечима, српски народ на овом простору има много егзистенцијалних проблема.

Радојичић је навео примјер да инфраструктура није урађена, да немају могућност школовања на свом језику, као и бројне друге проблеме.

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић оцијенио је да српски повратници на подручју Босанског Грахова тешко живе и позвао је све који су у прилици да помогну обнову тог краја.
Шпирић је изјавио да српски повратници у овај крај траже охрабрење, подршку и помоћ да би остали и опстали на тим просторима.

Он је истакао да српски народ у Босанском Грахову, Гламочу и Дрвару кроз Српску православну цркву гледа на Бањалуку, Београд и дијаспору, а да им поглед на Ливно и Сарајево само обезбјеђује тугу и муку, јер им 20 година нису жељели помоћи.

Шпирић је позвао међународну заједницу да посјети Босанско Грахово и да се увјери да је то најразрушенија општина у БиХ током посљедњег рата.