latinica  ћирилица
14/09/2014 |  16:23 | Аутор: РТРС

У Поткозарју и даље ванредне мјере одбране од поплава

У Приједору, Костајници и Козарској Дубици на снази су и даље ванредне мјере одбране, док су у Новом Граду редовне мјере заштите од поплава.


У општини Градишка на снази су ванредне мјере од поплава. Сава је достигла водостај од 730 центиметара. Све организације и привредни субјекти који имају обавезу да учествују у одбрани од поплава су мобилни.
У појединим селима градишке општине становништво воду извлачи пумпама из подрумских просторија, а најгоре су прошла насеља Сењак и Орубице.

С обзиром на прогнозу да ће током дана водостај Саве осјетно расти, на јутрос одржаној сједници Штаба за ванредне ситуације закључено је да не постоји директна опасност од поплава. Приоритет је регулисање нивоа воде у канализационој мрежи, који је знатно виши због квара једне пумпе у станици Кеј, рекао је начелник општине Градишка, Зоран Латиновић.

У Приједору је и даље заплављено око 250 домаћинстава. Насипи који су направљени у насељима Тукови и Рашковац издржали су раст водостаја ријеке Сане и није било даљњег плављења.
Водостаји Уне и Сане током протекле ноћи у Новом Граду порасли су за 2 цм. Ипак, јутрос је наступила стагнација. Вода је дошла до насеља у Пољавницама, па су мјештани у приправности за евакуацију. Код Основне школе "Свети Сава" у Новом Граду избијају подземне воде, а директорка школе Марина Овука рекла је да у овој школи сутра неће бити наставе.

У Козарској Дубици и Костајници, ситуација је тренутно стабилна. У Дубици очекују током ноћи водени вал, на ријеци Сави, који долази из сусједне Хрватске.
Због излијевања воде, магистрални пут Костајница-Козарска Дубица није у прекиду, али се саобраћа једном коловозном траком.

Водостаји Врбаса и Врбање у Бањалуци нису у порасту, али су посљедње падавине активирале три нова клизишта на Лаушу и у Куљанима, речено је у градском Одсјеку Цивилне заштите. Шеф одсјека Жељко Катић је истакао да ће клизишта у овим насељима бити санирана и да су надлежне службе већ излазиле на терен и утврдиле да нема опасности за становнике.