latinica  ћирилица
14/09/2014 |  22:53 | Аутор: РТРС

Сија као злато: Сребро за кошаркаше Србије

Кошаркашка репрезентација Србије поражена је вечерас од САД-а у финалу Свјетског првенства, резултатом 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25).

"Орлови", који су најпозитивније изненађење првенства, нису могли да парирају веома расположеним Американцима, те су доживјели тежак пораз, али је освојено сребро велики резултат за чету Александра Ђорђевића.

Србија је предвођена Теодосићем повела 15:7 и ту стала.

Српски репрезентативци су само на почетку прве четвртине имали вођство, у једном тренутку су водили и са осам поена предности, а онда је тим Мајка Кжижевског почео да "ломи" противника.

У првих 20 минута "дрим тим" је дао чак 11 тројки, из 15 покушаја.

САД је далекометним шутевима из минута у минут подизао разлику, те предвођени Ирвингом и Харденом стекао предност од 67:41 на полувремену.

Американци су већ средином треће четвртине постигли 100 поена, а послије тога мало "спустили гас". Задња печетвртина је више изгледала као да је ревијалног карактера, те је тај период игре обиловао и атрактивним потезима с обе стране.

Овом побједом Американци су освојили пету титулу свјетског првака, те се на вјечној листи изједначили са Србијом која, такође, има пет титула свјетског првака.

Кошаркаши Србије су овим сребром остварили огроман успјех, због чега им се сутра од 20.00 часова спрема традиционални дочек на балкону Скупштине града.