latinica  ћирилица
15/09/2014 |  07:41 | Аутор: Б92

Ђорђевић: Да се убрзо поново сретнемо

Селектор Србије Александар Ђорђевић био је презадовољан на крају Свјетског купа у Шпанији.
Александар Ђорђевић - Фото: AP
Александар ЂорђевићФото: AP

Србија је у финалу убједљиво поражена од САД, али је остварила огроман успјех пласманом у финале.

Ђорђевић је са овим тимом поставио основу тима који би кроз Европпско првенство сљедеће године могао да избори мјесто на ОИ у Рију 2016.

"Опет морам да поновим да сам пресрећан и поносан јер сам био дио живота ових момака у ова два мјесеца. Што сам на неки начин дао мали допринос овом резултату".

У финалу Србија је пет минута бриљирала и натјерала Американце да се забрину. Онда је кренула машину коју је предводио непогрешиви Кајри Ирвинг и врло брзо ријешила питање побједника.

"Мислим да морамо да будемо реални, играли против екипе која је тимчина. Ти играчи, та експлозивност, тај таленат, са толиком лакоћом играју кошарку. Међутим, вјерујте ми, изашли смо из свлачионице спремни да побиједимо, жељни да побиједимо, не могу ништа да кажем играчима јер, једноставно, и емоције и енергија, све се испразнило, направили смо неколико грешака, а они су нас кажњавали са неколико тројки, тачније њих 11 у првом полувремену, против тога нисмо могли. Ми смо дали 92 поена, на полувремену смо рекли да смо дали 41 поен, а губимо 20 разлике. Стварно су све погодили, играли су озбиљно, показали су своју надмоћ, нису нас потцијенили. Једноставно, морамо да учимо од тога".

Србија са САД није играла од СП 2002, а на ОИ није наступала још од 2004. Рио ће бити прилика за нови сусрет.

"Мој циљ је да се састанемо што више пута са њима, и једини тако можемо да дигнемо ниво наше кошарке. Само дуели са оваквим мајсторима могу да дижу наш квалитет".

Специфичност финалне утакмице, у којој су Американци рано дошли у велико вођство, отворила је простор за бројне ротације у тиму, па су сви играчи добили прилику да се покажу у финалу.

"Резултат јесте велик, али не бих анализирао утакмицу, ми као такмичари немамо најсрећнију фацу у овом тренутку, али треба да будемо срећни и поносни, мислим да је ово озбиљан резултат. Идемо кући поносни и срећни, да прославимо и опустимо се, ово је било напорно за све".

Ђорђевић се на крају двонедјељне приче захвалио свима који су помогли тиму и свима који су га подржавали.

"Захваљујем се свима у организацији, свима који су нам помагали. имали смо проблема, али миром и заједништво смо све превазишли и враћамо се кући са највећим могућим одличјем за српску кошарку, с обзиром на то да је испред нас противник била Америка. Свима хвала на пажњи која нам је пружена, велики поздрав свима у Србији и око Србије, чули смо да су се и комшијске земље дигле и да се свима резултат свидио колико и нама".

Српска селекција враћа се из Мадрида у понедјељак у поподневним сатима.