latinica  ћирилица
15/09/2014 |  08:50 | Аутор: ТАНЈУГ

"НАТО започео испоруку оружја УКР"

Чланице НАТО-а почеле су да снабдијевају Украјину оружјем, саопштио је данас украјински министар одбране Валериј Гелетеј.
Украјина - Фото: AP
УкрајинаФото: AP

У интервјуу за Канал 5, Гелетеј је рекао да је разговарао са министрима одбране, како је навео, водећих земаља свијета, оних које могу да помогну Украјини и "које је чују".

"Снабдевање оружјем је у току", додао је Гелетеј.

Његова изјава услиједила је неколико дана пошто је слично саопштење једног од помоћника украјинског предсједника изазвало дипломатски скандал и талас демантија.

Предсједник Украјине Петро Порошенко, који је 4. и 5. септембра учествовао на самиту НАТО-а у Велсу, саопштио је да је, с више чланица Алијансе, договорио директно снабдијевање модерним оружјем.

Порошенко је тврдио да су неке од чланица НАТО-а, на билатералним консултацијама, изјавиле да су спремне да снабдију Украјину убојитим и неубојитим оружјем, укључујући и оружје високе прецизности, као и медицинском опремом.

Алијанса је, међутим, више пута поновила да неће слати никакво оружје, нити војну опрему у Украјину, пренијела је "Русија данас".

Истовремено, генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен рекао је да се Алијанса неће мијешати ако државе чланице појединачно донесу одлуке о снабдијевању Украјине оружјем.

Када је Порошенков помоћник Јуриј Луценко на својој страници на Фејсбуку написао да ће САД, заједно с Француском, Италијом, Пољском и Норвешком, послати модерно опружје у Украјину, поменуте земље поручиле су да о томе ништа не знају.

Прошле недјеље, амерички секретар за одбрану Чак Хејгел први је демантовао испоруку оружја рекавши да не зна ни за какав тајни договор о испоруци убојитог оружја Украјини.

Вијест су убрзо негирале и Норвешка, Италија и Пољска.