latinica  ћирилица
15/09/2014 |  09:08 | Аутор: Агенције

Награда Микију Манојловићу у Албанији

Глумац Мики Манојловић добио је награду "Silver Plate of Durres City", која му је уручена на 7. међународном филмском фестивалу у Драчу.

Манојловић је звијезда коју публика у Албанији воли и обожава не само у филмовима Емира Кустурице, него и у другим популарним српским остварењима. Његово присуство на фестивалу означава дијалог између наше двије земље, саопштили су организатори фестивала.

 Улоге Микија Манојловића на великом платну и бравурозна глума истакнути су у програму ретроспективе, који је одржан у његову част.

Избор од четири филма (међу којима "Беса" Срђана Карановића и "Подземље" Кустурице), изазвао је велико интересовање публике. У разговорима са Манојловићем послије пројекција гледаоци су били радознали да сазнају детаље о његовом начину глуме и посебно о сарадњи "са најславнијим редитељем из Београда, Кустурицом".

"На питање о његовој улози Албанца са Косова Азема у филму "Беса", рекао је да свако ко поштује бесу као етичку вриједност јесте људско биће за поштовање и да је зато радо прихватио ту улогу", наводи се у саопштењу.

"Овом посјетом он доприноси градњи мостова дијалога и комуникације између наше двије земље", закључују организатори фестивала.

Манојловић је у краткој изјави Танјугу подсјетио да су га и раније звали у Драч, али да су га друге обавезе спречавале да присуствује фестивалу.

"Драго ми је да сам сада могао да дођем. Сви су веома љубазни и ово је заиста једно лијепо искуство", рекао је Манојловић.

Додјели награде присуствовали су амбасадор Србије у Албанији Мирољуб Зарић и други чланови дипломатског кора.

Ранијих година ово признање добили су истакнути италијански редитељ Паоло Сорентино и чувена глумица Клаудија Кардинале.