latinica  ћирилица
15/09/2014 |  09:32 | Аутор: Агенције

Роси у свом "дворишту" до 107. тријумфа

Возач Јамахе Валентино Роси дошао је до прве побједе послије 15 мјесеци, тријумфом на Великој награди Сан Марина, 13. трци сезоне.

"Доктор" је до тријумфа у свом ’дворишту’, пошто се стаза "Марко Симончели" налази 20 километара од његове куће, дошао у времену од 44:14.586 минута.

Друго мјесто, са једном и по секундом заостатка, заузео је Хорхе Лоренцо, који је тако Јамахи донио двоструки тријумф, док се на трећем степенику побједничког постоља нашао возач Репсол Хонде Дани Педроса.

Деветоструки свјетски шампион је без сумње у Мизану имао своју најбољу трку у посљедњих годину дана. У вођство је дошао претекавши Лоренца у другом кругу, потом је издржао нападе браниоца титуле Марка Маркеса, а када је Шпанац излетио са стазе није се освртао.

Готово без грешке је возио до краја трке и на крају је прославио 107. тријумф у каријери, симболично на стази која носи име његовог великог пријатеља. Такође је постао први возач у историји који је прешао број од 5.000 бодова у краљевској класи.

Колико су сви жељно чекали тај тријумф, 48. на Јамахи М1, говори податак да су трибине биле потпуно обојене у жуто. То је такође потврђено и приликом додјеле пехара, када су хиљаде људи заједно са Росијем пјевале италијанску химну.

Маркес је на стази „Марко Симончели" направио највећу грешку ове сезоне, пошто је изгубио контролу над својом Хондом баш у тренутку када је покушавао да изазове Росија. Иако је успио да се врати у трку, остао је без бодова, а ’Доктор’ је изгубио главног конкурента за тријумф, пошто је Лоренцо био неколико секунди иза.

Лоренцо је до краја имао поприлично мирну трку, Педроса није успио да га изазове у борби за побједу. На тај начин, борба за титулу је одједном постала отворенија, пошто пет трка прије краја, Педроса има 73 бода мање од Маркеса на челу, док је ’Доктор’ захваљујући побједи само бод даље.

Овогодишњи Мото ГП шампионат наставља се Великом наградом Арагона 28. септембра.