latinica  ћирилица
15/09/2014 |  10:18 | Аутор: РТРС

Додик: Руска заштита Дејтонског споразума од великог значаја

"Из низа познатих и објективних разлога, од Украјине па до застоја у БиХ, веома je важно да са Владимиром Путином, предсједником Руске Федерације, наставимо разговарати о важним политичким питањима", изјавио је за РТРС Милорад Додик, предсједник Републике Српске који са премијерком Жељком Цвијановић борави у дводневној посјети Москви.

“Русија се на свом политичком плану, што се тиче Републике Српске, показала корисном и објективном. Њихова заштита међународне позиције и Дејтонског мировног споразума била је од великог значаја у прошлости на основу које смо ми могли да градимо наше унутрашње политике”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима са предсједником Путином и његовим сарадницима руководство Српске ће размијенити мишљења око развоја ситуације у Украјини и на који начин се одвијају процеси у БиX.

“То нас веома интересује, јер се очигледно и то рефлектује на нашу позицију”, додао је он.

Предсједник Додик је нагласио да је поносан што су односи Русије и Републике Српске партнерски.

“Поносни смо на чињеницу да је Русија на највишем нивоу прихватила партнерство са Републиком Српском и њеним скромним потенцијалима”, изјавио је Додик.

“Вњеш економ” банка - милион марака за реновирање болнице у Шамцу

Руска “Вњеш економ” банка, како сазанје РТРС, донираће пола милиона евра за опремање и реновирање болнице у Шамцу.

То је само дио пројеката, који ће бити завршени током посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић Москви.

Делегација Српске ће имати састанке у Зарубежњефту и Гаспрому, како би, и поред опструкција из Федерације БиХ, охрабрили Руску Федерацију да настави улагања.