latinica  ћирилица
15/09/2014 |  10:26 | Аутор: Независне

Хрватска отвара врата сезонцима из БиХ

Врата сезонског запошљавања босанско-херцеговачких радника у Хрватској би већ кроз мјесец дана могла бити широм отворена, јер у том року БиХ би коначно требало да потпише уговор о запошљавању домаће радне снаге у сусједној земљи.

Постизањем оваквог међудржавног договора огроман број радника из БиХ, који сезонски ради на црно у Хрватској, почеће тамо да се запошљава на регуларан начин.
 Директор Агенције за рад и запошљавање БиХ Аднан Делић потврдио је бањалучком дневнику да је уговор о сезонском запошљавању босанко-херцеговачких радника у Хрватској прошао процедуру Савјета министара БиХ, након чега је усаглашен и с интересима Хрватског завода за запошљавање.
 "Текст уговора између нас и хрватске стране ни у ком смислу није споран, а сада очекују да ће се он ускоро наћи на дневном реду Владе Хрватске. Ових дана упутићемо и једну ургенцију према њиховом ресорном министарсву, како би ово питање што прије дошло на дневни ред, односно у року од наредних мјесец дана", каже Делић.
 Технички посматрано, хрватски послодавци који желе да запосле радну снагу из БиХ ће се обратити Агенцији за рад и запошљавање БиХ, чији су званичници потврдили да тренутна квота за запошљавање радника у Хрватској из земаља које нису дио Европске уније износи свега око 200 радника.
 "Поред оних радника који су ушли у ову квоту, без посједавања радне дозволе у Хрватској су могли да раде они наши грађани који имају хрватски пасош", каже Делић.
 Према тренутним информацијама, хрватским послодавцима ће бити потребно убједљиво највећи број радника за рад у области турзима и угоститељства, а потом у области пољопривреде и грађевинарства.
 Економски аналитичар Зоран Павловић указује на чињеницу да институције БиХ морају у далеко већој мјери да раде на склапању међудржавних уговора попут овога, јер уколико радници не могу да се запосле "код куће" морају да имају опцију да изађу ван земље како би зарадили за живот.
 "Хрватска нема довољно радне снаге за обављање сезонских послова и управо због тога отвара своје границе. Познато је да је, поред Хрватске гдје је велики број наших радника до сада радио сезонски илегално, највећи број њих радио и у Црној Гори", истакао је Павловић и нагласио да је свака могућност запошљавања вани јако важна.