latinica  ћирилица
15/09/2014 |  11:31 | Аутор: Агенције

Француски авиони крећу на исламисте

Француски министар одбране Жан-Ив Ле Дријан, који је стигао у посјету УАЕ, најавио је да ће први француски војни извиђачки летови у Ираку бити објављени данас.
НАТО база - Фото: Beta/AP
НАТО базаФото: Beta/AP

"Од јутрос први извиђачки летови биће објављени у сагласности с ирачким властима и властима Емирата", рекао је министар у бази Ал Дафра, где се налази око 200 француских војника, укључујући и пилоте борбених авиона типа "рафал".

Вашингтон и његови савезници мобилишу се за борбу против екстремиста Исламске државе у Ираку и Сирији који су у суботу погубили још једног таоца.

Представници двадесетак земаља окупљају се данас у Паризу да дефинишу улогу сваке земље у међународној коалицији коју је Вашингтон желео да формира за борбу против екстремиста Исламске државе.

Ле Дријан је рекао да се најављени летови одвијају у веома озбиљној ситуацији и подстетио да је француски предсједник Франсоа Оланд у петак посјетио Ирак, и објавио спремност Француске да војно и политички допринесе налажењу рјешења кризе, на захтев власти у Багдаду.

"Према томе, будите спремни да интервенишете", рекао је министар војницима у бази која се налази 30 километара југозападно од Абу Дабија.

У овој бази су стационирани француски војници, шест борбених авиона типа "рафал", као и авион за снабдијевање "боинг Ц-135" и извиђачки авион француске ратне морнарице. Око 750 француских војника налази се у Уједињеним Арапским Емиратима.