latinica  ћирилица
15/09/2014 |  13:07 | Аутор: СРНА

Суд БиХ: Драго Самарџија није дошао на изјашњавање

Суд БиХ одгодио је изјашавање о кривици Драге Самарџије, који се терети за злочине почињене у Кључу, јер се оптужени, који живи у Србији, није појавио на рочишту.

Самарџијин адвокат Бранко Гудало је рекао да га је оптужени у суботу, 13. септембра, обавијестио да је примљен на Војно-медицинску академију  у Београду, због чега није могао доћи на суд.

Судија за претходно саслушање Минка Крехо питала је тужиоца Ћазима Хасанспахића да ли је размишљао о томе да се Самарџијин предмет упути у Србију у складу са Протоколом о сарадњи између тужилаштава БиХ и Србије, преноси БИРН.

"Нисмо имали информацију да је оптужени примљен на ВМА, тако да нама треба мало времена, након чега ћемо размотрити могућности и изјаснити се", рекао је Хасанспахић.

Крехо је навела да је Суд БиХ од адвоката Гудала претходно добио медицинску документацију оптуженог, након чега је извршено вјештачење, те је утврђено да Самарџија може присуствовати суђењу.

Самарџија, бивши командант 17. лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске , оптужен је за злочине почињене 1992. године над муслиманским становништвом на подручју општине Кључ.